Volejbalisté Ostravy sehnali peníze a přihlásili se do Ligy mistrů

Ostrava - Volejbalisté Ostravy na poslední chvíli podali přihlášku do Ligy mistrů. Klubu přislíbilo finanční podporu vedení města i kraje. Vedle úřadujících českých šampionů se ve stejné soutěži na divokou kartu představí také neúspěšní obhájci extraligového titulu z Českých Budějovic.

Ostrava odeslala přihlášku do soutěže jen pár hodin před uzávěrkou. Kvůli financím byl její start dlouho nejistý. V uplynulých dnech se však vedení klubu podařilo získat podporu městské a regionální samosprávy.

„Od vedení města i Moravskoslezského kraje máme příslib, že nám finančně pomůžou. Musí to ale ještě samozřejmě projít řádným hlasováním obou zastupitelstev,“ řekl manažer VK Ostrava Tomáš Zedník.

Hned po získání titulu volejbalisté požádali město o sedmimilionový grant, který je spojený právě se startem v Lize mistrů. Podle předběžných dohod by od města měli získat čtyři miliony, od hejtmanství milion. O návrzích ještě musejí hlasovat zastupitelé města i kraje. „Věříme, že to projde, máme přísliby nejvyšších činitelů,“ řekl Zedník.

Volejbalisté Ostravy s medailemi
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK

Liga mistrů by Ostravu na provozních nákladech měla vyjít zhruba na tři miliony korun. Vstupní poplatek do soutěže činí dvacet pět tisíc eur, což je 646 tisíc korun.

Klub se původně do soutěže nehrnul. Podle trenéra Zdeňka Šmejkala současný ostravský tým, ve kterém hraje i několik amatérů, na takovou soutěž nemá. Získané prostředky však mají posloužit k výraznému posílení mužstva. „Kdybychom dali dohromady rozpočet sedm milionů korun, byla by šance na sportovní úspěch ještě vyšší. Ale i takto máme naději důstojně obstát,“ řekl Zedník.

Ostrava si Ligu mistrů zahrála před sedmi lety a dosud jako jediný český tým postoupila ze základní skupiny do play off. Letos si právo na účast vybojovala nečekaným finálovým vítězstvím nad favorizovaným obhájcem titulu a nejbohatším domácím klubem Jihostrojem České Budějovice.

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)