Masky, srdce, dalajláma: Příznivci Havlovy uličky pořádali happening

Brno - Alespoň na chvíli se v úterý v podvečer proměnil prostor za brněnským Divadlem Husa na provázku na uličku Václava Havla. Pět desítek divadelníků, umělců a členů dalších brněnských organizací chtělo happeningem podpořit návrh na přejmenování krátké uličky pod Petrovem, o kterém se jedná již od konce loňského roku.

Divadelníci v maskách, fotografie prvního porevolučního českého prezidenta spolu s dalajlámou a všudypřítomný motiv srdce. Tak to vypadalo dnes odpoledne v dosud bezejmenné uličce vedoucí od Zelného trhu do Denisových sadů. Lidé okolo iniciativy Divadla Husa na provázku a brněnských Sokolů se tu sešli právě proto, aby ulička, kterou Havel sám rád chodil k brněnskému divadlu, nesla oficiálně jeho jméno.

Už zítra budou o jménu uličky poprvé hlasovat také politici, konkrétně zastupitelé Brna-střed. Hlasování je na programu jako bod číslo tři středečního zasedání. Výsledkem ale nebude doporučení či odmítnutí návrhu na přejmenování. Zastupitelé mají v plánu projednat, zda nevypíší další veřejné hlasování o osudu zatím bezejmenné uličky. V nabídce přitom nebude pouze jméno Václava Havla, ale například také známého siláka Franty Kocourka.

Pokusy o zjištění názorů Brňanů byly dosud bezvýsledné a krátká ulička vedoucí od Divadla Husa na Provázku směrem k Denisovým sadům už stačila v Brně vzbudit poměrně dost vášní.

Nápad vznikl při výročí prezidentova úmrtí

S nápadem přišli společně režisér divadla Vladimír Morávek a brněnští Sokolové. „Vzniklo to v noci 21. prosince, když jsme si připomínali výročí úmrtí Václava Havla. Architekt Tomáš Rusín mě upozornil na to, že magistrát vypsal výzvu na pojmenování uličky, která vede k divadlu,“ popsal Morávek vznik nápadu, který vzápětí i částečně naplnil - vzal si fixu a na zeď nakreslil ceduli.

NO COMMENT: Happening za uličku Václava Havla (zdroj: ČT24)

Divadelníci spolu se Sokoly také pokračovali v iniciativě za oficiální přejmenování. To musí projít třemi stupni schvalování, kdy se k návrhu vyjádří magistrátní pracovní skupina pro názvosloví, zastupitelstvo městské části Brno-střed a zastupitelstvo Brna.

Ankety se někdo pravděpodobně pokusil zfalšovat

Starosta městské části Brno-střed Libor Šťástka (ODS) se nechal slyšet, že o pojmenování uličky by měli rozhodnout obyvatelé. Zmínil se také o tom, že by se mělo diskutovat o pojmenování jiné ulice po zesnulém prezidentovi. „Malá ulička v historickém centru, navíc přímo u významného brněnského divadla, by jistě měla své kouzlo a pravděpodobně i přitažlivost pro turisty. Stejně tak ale rozumím i argumentu, že by měla být s významným jménem spojena významná městská třída, například v Jižním centru,“ připomněl Šťástka další z návrhů.

Oba dva pokusy o anketu ale skončily nezdarem s velkým podezřením na snahu zmanipulovat výsledek. Nejprve v anketě na internetových stránkách městské části přibývaly záporné hlasy nepravidelně a v nápadně velkých dávkách.

Právě kvůli tomu se v Brně-středu rozhodli uspořádat anketu s využitím lístků. Ty byly součástí zpravodaje Brněnský Metropolitan, který je doručován do všech domácností ve městě. I tady ale došlo k problémům. U všech tří variant - tedy zda po Havlovi pojmenovat uličku u Denisových sadů, budoucí ulici v Jižním centru nebo nepojmenovávat nic - se objevily falešné nakopírované lístky. I kdyby ale ankety proběhly bez problémů, měly by pro rozhodování městských zastupitelů pouze poradní charakter.