Rok od sloučení středních škol: ředitelé i studenti si změnu většinou pochvalují

Jižní Morava – Navzdory peticím a demonstracím studentů a učitelů Jihomoravský kraj dotáhl slučování středních škol do úspěšného konce. Po více než roce se oba tábory spíše shodují, že slučování byl krok správným směrem. Naplněné školy získávají na svůj provoz více peněz.

Když vedení kraje v roce 2011 oznámilo záměr sloučit tři desítky krajských středních škol, dočkalo se obrovské kritiky. Studenti, jejich rodiče i učitelé vyrazili do boje a organizovali protesty a sbírali podpisy pod vzniklou petici. Jejich tuhý odpor nakonec vyšel naprázdno – kraj sloučil 30 škol do 15 nástupnických organizací. Slučování se vyhnulo jen gymnázium v Židlochovicích.

Po roce od sloučení si všichni změnu pochvalují. Díky tomu, že školy mají více studentů, dostávají také více peněz. Pozitivně hodnotí také to, že učitelé učí více oborů a mohou tak žákům poskytnout komplexnější mezioborové vzdělání.

Na řadě míst už zvládli nejen administrativní sloučení, ale i stěhování. Například ve Vyškově kvůli sloučení gymnázia se sousední střední školou zdravotnickou a zemědělsko-ekonomickou školou museli dokonce vybudovat chodby, které budovy sousedních škol propojily. „Zastřešená chodba vznikla v každém ze tří pater škol. Vybudovali jsme také nové učebny, bufet a kabinety,“ řekl ředitel školy Václav Klement. Náklady na první etapu rekonstrukce, kterou financoval kraj, se vyšplhaly na pět milionů korun.

Ředitel vyškovské školy vidí změnu pozitivně - za velkou výhodu považuje to, že učitelé mohou učit studenty z několika studijních oborů a také maximálně využívat odborné učebny pro výuku biologie, fyziky a dalších předmětů. „Do budoucna chceme ještě dotáhnout do konce to, aby žáci studovali skutečně jen v těchto dvou budovách. Dva zdravotnické obory nám totiž zůstávají ve čtyři kilometry vzdálené stavbě,“ dodal ředitel. Kdy se to povede, závisí jen na kraji - ten totiž poskytne na další etapu rekonstrukce peníze.

Mladí restaurátoři se přestěhovali do větších ateliérů

Velké stěhování vloni absolvovali i studenti Střední školy umění a designu, stylu a módy v Brně. Vyklidili budovy v Obřanské ulici a přestěhovali se do ateliérů v nově zrekonstruované Střední průmyslové škole textilní ve Francouzské ulici. „Jsme tady teprve krátce, ale máme tady více prostoru, věci máme lépe uspořádané, všichni víme, kde co je. Myslím si, že ve staré škole to sice mělo svoje kouzlo, ale to snad dokážeme přenést i sem,“ doufal jeden z budoucích restaurátorů.

Jeho spolužačka Vladěna Ryzlerová dodala: „Ve staré škole nás bylo méně, fungovali jsme jako taková malá komunita, skoro jako rodina. Tady je to víc anonymní,“ popsala jednu z mála nevýhod. I ona si pochvalovala nové ateliéry. „Žádné sloučení nejde hladce, ale jde o to, aby se problémy řešily. Kraj naslouchá našim problémům a snaží se je řešit,“ uzavřel ředitel Pavel Luffer.

Funguje i spojení střední a speciální základní školy

Sloučení střední školy v Tišnově a speciální základní školy z Předkláštěří u Tišnova všechny překvapilo. Po roce se ukázalo, že i fungování dvou takto nesourodých celků může dobře fungovat. „S odstupem času to hodnotím velmi pozitivně, i když nám to přidělalo hodně práce. Sloučení pro obě školy znamenalo záchranu. Jsme totiž na periferii kraje, navíc Tišnovsko nemá moc početnou populaci a ještě k tomu dětí ubývá,“ vysvětlil ředitel Rudolf Mašek.

 I tady si přestěhování obou škol vyžádalo rozsáhlé investice. „Museli jsme vytvořit dostatečný a vhodný prostor pro děti ze základní školy. Vyčlenili jsme pro ně celé jedno křídlo, které se přestavělo. Vznikly tady nové toalety, umývárny, třídy, vyměnily se podlahy. Poté došlo k přestěhování,“ vysvětlil Mašek.

Slučování středních škol na jižní Moravě

K první vlně slučování škol došlo v roce 2004, loňské slučování na projekt navazovalo. Počet středních škol se ze 121 v roce 2001 snížil na 77 školních zařízení v roce 2013. Zaniknout by mělo ještě další pět až deset ředitelství středních škol. Zda a kdy k další vlně optimalizace dojde, zatím není jasné.

Právě kvůli nutným investicím, které souvisely s přesunováním škol, zatím kraj optimalizací sítě středních škol nic neušetřil. „Zatím nelze hovořit o žádných úsporách – slučování škol si vždy vyžaduje v prvních letech zvýšené náklady. Kraj zatím do přestaveb škol a do nákladů spojených se stěhováním investoval zhruba 28 milionů korun,“ vysvětlila mluvčí krajského úřadu Denisa Kapitančiková. S dalšími investicemi v řádu desítek milionů korun kraj počítá i v příštích dvou až třech letech.

Kapitančiková dodala, že hlavním cílem optimalizace škol nebyly úspory, ale školy naplněné studenty. A aby se naplnila jedna budova, museli z jiné studenti odejít - většinou odcházeli z těch, které si kraj od jednotlivých měst pronajímal. Právě ta jako majitelé teď hledají pro bývalé školy nové využití. Povedlo se to například v Ivančicích, do bývalé školy se nastěhovalo místní Středisko volného času. Další objekty bude kraj v příštích letech ještě opouštět.

Nespokojení jsou tak jen studenti ze středních škol v Purkyňově a Kounicově ulici v Brně, kteří bojovali nejhlasitěji. Podle nich se ve škole zhoršila atmosféra.

Podívejte se, jak v roce 2011 vypadaly protestní akce studentů a následné stěhování jedné ze škol.

Téma slučování rezonovalo na konci dubna ve Vsetíně

S transparenty v rukou vyrazili před třemi týdny studenti vsetínského gymnázia do Zlína, aby protestovali proti sloučení se zdravotnickou školou. Marně. I tady zastupitelé sloučení škol kvůli úsporám schválili. Pro byl i ředitel gymnázia Dalibor Sedláček (ČSSD). „Dochází k vyprazdňování budov. Kraj bude v budoucnu financovat provoz jen jedné budovy místo tří. Zbude tak více peněz pro pedagogy,“ uvedl Sedláček s tím, že ke kvalita výuky snížena nebude.

Školy budou pod stejnou hlavičkou fungovat od 1. července. Do té doby by mělo být jasné, kdo sloučenou školu povede.

V minulém školním roce zanikly ve Zlínském kraji tři školy. Střední odborná škola Slavičín se sloučila s tamním gymnáziem Jana  Pivečky, Střední odborná škola Holešov se spojila se Střední školou nábytkářskou a obchodní v Bystřici pod Hostýnem a Střední odborná škola technická Uherské Hradiště se sloučila se Střední odbornou školou a Gymnáziem Staré Město.

V roce 2001 Zlínský kraj zřizoval bez konzervatoří 68 středních škol, na konci letošního roku jich bude spravovat o třetinu méně - tedy 46. „Zlínský kraj nemá stanovený cílový počet škol pro jejich slučování. Při optimalizaci školství kraj vychází z aktuálního vývoje, z demografických křivek, ze zájmu o vzdělávání a také z ekonomického vývoje v regionech,“ vysvětlila mluvčí Zlínského kraje Gabriela Sýkorová Dvorníková.

Téma slučování středních škol v UvR (zdroj: ČT24)