Smrt při zorbingu: Soud znovu udělil provozovatelům atrakce podmínky

Frýdek-Místek – Okresní soud ve Frýdku-Místku dnes opět udělil podmínečné tresty dvěma provozovatelům zorbingu, kteří v roce 2009 z nedbalosti zavinili smrt sedmačtyřicetiletého učitele z Nového Jičína a těžké zranění jeho patnáctiletého žáka. Muž a chlapec zkoušeli na školním výletě na Třinecku adrenalinovou atrakci. Koule, ve které se kutáleli svahem, přeskočila zábranu tvořenou nataženou fotbalovou sítí a napíchla se na strom.

Okresní soud ve Frýdku-Místku se případem Jaroslava Šlehofera a Romana Amorka, kteří jsou obžalovaní z ublížení na zdraví s následkem smrti, zabýval už podruhé. Ani tentokrát nejsou roční tresty s podmíněným odkladem na dva roky definitivní. Státní zástupce žádá přísnější tresty a znovu se proti verdiktu odvolal. Ani po čtyřech letech tak případ nekončí, ještě jednou půjde před nadřízený Krajský soud v Ostravě.

Okresní soud dlouho čekal mimo jiné na revizní znalecký posudek, který jednoznačně potvrdil, že zabezpečení atrakce bylo zcela nedostatečné. Přesto soudce obžalovaným provozovatelům neudělil přísnější tresty. A odvolací senát mu dal za pravdu. Podle soudů neporušili žádnou důležitou povinnost, tím pádem spadají do nižší trestní sazby – do dvou let vězení. Vyplývá to i z toho, že pro provozování těchto atrakcí neexistuje právní předpis, kterým by se provozovatelé měli řídit. Obžalovaní se hájili mimo jiné tím, že kouli čínské výroby si nechali poslat přes internet a nedostali k ní žádný návod.

Za smrt při zorbingu padly tresty (zdroj: ČT24)

Zraněný žák, kterému jeho učitel zemřel v náruči, strávil v nemocnici šest týdmů. Obžalovaní s provozováním atrakcí skončili. U soudu uznávají svou chybu a hluboce litují, co způsobili.

Vydáno pod