Blíží se konec oprav na R46

Olomoucko - Z Olomouckého kraje doputovala dobrá zpráva. Stavbaři na R46 finišují. Do dvou měsíců má být hotovo s opravami. Na nový povrch už čeká jen poslední úsek kolem Prostějova. Na silnici ale stále zůstanou nebezpečné nájezdy a stovka jako maximální rychlost.

Jedná se o zhruba šesti kilometrový úsek od Prostějova směrem na Olomouc. Kdo může, jede v levém pruhu.

„Po této cestě se začalo jezdit v 80. letech. Intenzivní nárůst byl zaznamenán po revoluci, kdy se začala více využívat kamionová doprava a podle toho silnice také vypadá,“ uvedl Miroslav Charouz, koordinátor Besipu pro Olomoucký kraj.

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)

Vozidla ale budou nerovnosti na cestě překonávat už jen dva týdny. Pak se totiž provoz svede do protisměru a silnice dostane i tady nový povrch, a to jak estakáda podél Prostějova, tak i úsek dál směrem na Olomouc.

Podle ředitele krajské správy silnic ŘSD bude pokládán speciální tichý asfalt, který snižuje hlučnost projíždějících aut.

Koncem července by tak měla být hotová několikaletá oprava povrchu za celkem 150 milionů korun. Hrby sice zmizí, stovka jako maximální rychlost tady ale zatím zůstane. Silnice totiž byla právě na stovku projektovaná. Má prudší zatáčky, ne všude je vidět za horizont a  úplně chybí odstavný pruh.

„Za poslední dva roky, kdy se tato silnice opravuje, v podstatě nedošlo k žádné tragické nehodě, což je hlavní argument za to, abychom nechali chladnou hlavu a nehnali se za vyšší rychlostí,“ uvedl Miroslav Charouz.

Obrovských problémem R46 jsou nebezpečné nájezdy. Na mnoha místech totiž úplně chybí připojovací pruh.

Tuto značku proto řidiči najíždějící na dálnici mezi Vyškovem a Olomoucí velmi dobře znají. Odtud teď zmizí. Nájezd u Brodku u Prostějova se opravuje, vznikne jak odbočovací, tak připojovací pruh.

„Zbývá ještě pět křižovatek, u nichž je rekonstrukce plánována a kde v současnosti probíhá projektová a majetkoprávní příprava,“ upřesnil Martin Smolka, ředitel krajské správy silnic ŘSD.

Silnice se totiž musí výrazně rozšířit a ne všechny pozemky patří ŘSD.