Lidé ze Studénky chtějí odškodné po ŘSD

Studénka - Lidé ze Studénky, kterým blesková povodeň minulý týden zaplavila domy, chtějí po Ředitelství silnic a dálnic odškodnění. U nového dálničního přivaděče totiž nejsou žádné nádrže, které by zadržovaly vodu. A to je podle nich příčinou velké vody, se kterou dřív ve městě tak velké problémy nebyly. Celou situaci teď budou muset prověřit znalci.

Zatopené byly silnice, zahrady i přízemí domů. Během hodiny vystoupala voda až metr vysoko. Škoda na majetku u jedné z postižených obyvatelek vyšplhala zhruba na dvě stě tisíc.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)

Velká voda tady zaplavila kolem třiceti domů.

O náhradu škody chce zatím žádat sedm rodin. Platit má podle nich Ředitelství silnic a dálnic. Nedaleký dálniční přivaděč údajně nedostatečně odvodnilo.

„Veškerá voda z této lokality v délce asi dvou kilometrového přivaděče se najednou dostala do jednoho přivaděče, který ji měl svést do Butovického potoka, bohužel neregulovaně,“ uvedl starosta Studénky Ladislav Honusek.

Podle právníků nebudou tyto případy jednoduché a bude záležet na důkladném znaleckém zkoumání. Ředitelství silnic a dálnic o problémech s přivaděčem ví a chce ho co nejrychleji vyřešit. „Událost nahlásíme naší pojišťovně, která celou záležitost následně prošetří,“ uvedla Nina Ledvinová, mluvčí Ředitelství silnic a dálnic.

Lidé z postižených domů by mohli mít jasněji už na konci května. Na radnici se sejdou se zástupci města, Ředitelství silnic a dálnic i Povodí Odry, aby se domluvili na dalším postupu.