Štáb ČT v přestrojení natáčel v ubytovně v Karviné

Karviná - Štábu České televize se nepodařilo dostat do ubytovny Předvoj oficiálně, tak si tam zaplatil pokoj, aby zdokumentoval, na co si její obyvatelé stěžovali. Nechyběly štěnice, provlhlé zdivo, nefunkční koupelna, ale také přísný režim ze strany ubytovatele a strach obyvatel si postěžovat, aby neskončili na ulici.

„Je to byznys na sociálně znevýhodněných,“ říká radnice.

„Děláme váš byznys, je to sociální práce,“ kontruje majitel ubytovny, která patří společnosti RPG.

V pondělí ráno letěla z okna ubytovny Předvoj na dvůr pohovka prožraná štěnicemi. Ubytovaní pak podle svého vyprávění šlapali po houfech vylekaných brouků, které se od ní rozutekly. Spala na ní paní Jarmila, teď spí na zemi, stejně jako mnozí další.

Reportáž Marty Pilařové (zdroj: ČT24)

Po neúspěšných pokusech domluvit se s provozovatelem, šel štáb do hotelové části rozsáhlé budovy. Pokoj za čtyři sta osmdesát na noc je slušné. Ani část pro příjemce sociálních dávek, kam proklouzl se krytou kamerou, nepřipomínal squat, ale spíš kasárny. Nalezeno bylo vše, co obyvatelé popsali, tedy nefunkční koupelna, prosakující vodovodní potrubí, pokoje bez matrací prožraných štěnicemi.

Pokud štáb zachoval inkognito, mluvili s nimi i ubytovaní.

Ráno se štáb ČT na místo vrátil. Ubytovna Předvoj, stejně jako další ubytovny v Karviné, patří největšímu vlastníku bytů v kraji, společnosti RPG. Přes půl století stará budova Předvoje neprošla nikdy zásadnější rekonstrukcí. Stavební úřad magistrátu Karviné vodovodní řád, elektrické rozvody ani další nedostatky nekontroloval. Neměl totiž podnět. Teď to udělá.

„Je fakt, že je sociální politika státu nastavená tak je. Provozovatel nebo majitel ubytovny má neomezené možnosti. Na dvaceti metrech čtverečních mít dvacet nájemníků se státním příspěvkem, to je docela katastrofa. My jsme na to docela krátcí,“ uvedla Šárka Swiderová, mluvčí Karviné.

Majitel i provozovatel tvrdí, že supluje roli státu. „Neexistuje síť sociálního bydlení a v tomto ohledu je zapotřebí mít k dispozici ubytování i pro tuto kategorii lidí,“ argumentoval Petr Handl, mluvčí společnosti RPG Real Estates.

Provozovatel připouští, že čtyřicet procent ubytovaných jsou sociální případy. Větší zisky než z nich, prý ale má z důchodců a polských dělníků. I tak na jednom pokoji vydělá z příspěvků na bydlení a dávek hmotné nouze i patnáct tisíc.