Šelmy v Beskydech dále mizí

Beskydy - V Beskydech žije už jen minimum velkých šelem. Potvrdily to výsledky nedávného sčítání přímo v terénu. Důvodem je podle nich nadměrný odstřel vlků na Slovensku a především pytlačení. Důkazy proti konkrétním pachatelům ale ochránci přírody nemají.

Na Konci února vyrazila do beskydských kopců jedna ze skupin ochránců přírody. Úkol byl najít stopy medvěda, rysa nebo vlka. Optimismus a nadšení pátračů je ale každým rokem o něco menší. Odborníci porovnali výsledky z terénu a přišli na to, že se populace šelem v Beskydech vytrvale zmenšuje.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

„Pokles šelem je určitě vždy způsobem především pytláctvím nebo nadměrným lovem. U nás na území České republiky jsou všechny tři druhy velkých šelem chráněné,“ informovala Dana Bartošová, zooložka CHKO Beskydy.

Paralelní výzkum počtu šelem zpracovává v Beskydech také Akademie věd. S názorem na pytláctví se vědci s ekology shodují. „Rysů by mělo teoreticky přibývat, ale jestliže žádný nepřibude, je zřejmé, že někde musí být přírůstek eliminován,“ komentoval situaci Petr Koubek, pracovník Ústavu biologie obratlovců AV ČR.

Ochráncům přírody však chybí jednoznačné důkazy o pytláctví. Na policii se proto obracejí jenom výjimečně. A pokud ano, pachatel je v drtivé většina neznámý. Stejně tomu bylo v případě nálezu ostatků medvěda na Ostravici před pěti lety. Policie tehdy případ odložila.

Další důvod snížení počtu šelem vidí ochránci přírody také v benevolentních předpisech na Slovensku. „Vlci, pokud projdou do určité části Slovenska, mohou být legálně v době lovecké sezóny odloveni,“ uvedla Dana Bartošová, zooložka CHKO Beskydy.

Vloni autem sražená vlčice v Krhové tak sice poskytla důkaz o výskytu vlků v Beskydech, nakonec ale může být poslední, kterou ochránci přírody viděli.