Zbrojovka Duklu stíhala marně. Záchranu ještě jistou nemá

Praha - Zachraňující se Zbrojovka v ligové dohrávce podlehla pražské Dukle těsným rozdílem 3:2 a soupeři tak pomohla přiblížit se boji o evropské poháry. Domácí po poločase vedli již 2:0, avšak Brno dokázalo zápas zdramatizovat a hlavně vinou neproměněných šancí se nakonec Dukla musela hodně strachovat o zasloužené vítězství.

Brno do zápasu, v němž muselo bodovat, aby si zajistilo třicet bodů, a tím pádem i jistotu záchrany, nastoupilo bez Škody a Švancary, kteří si museli odpykávat karetní trest. Na druhou stranu Dukla v domácím prostředí, odkud získala dvě třetiny svých bodů, nastoupila v nejsilnější možné sestavě. A sehranost domácích byla znát již od začátku zápasu, Dukla pohodlně držela míč a trpělivě budovala postupný útok.

Nebylo tedy s podivem, že i o první vážnější příležitost v zápase se postarali domácí. Po levém kraji zálohy se prohnal Vrzal, nebezpečně nacentroval před bránu a obrana hostí jen s problémy zachraňovala situaci těsně před brankovou čarou. Tlak domácích pokračoval a vyústil již v jedenácté minutě. Brněnští stopeři mezi sebou zanechali obrovskou mezeru, jíž Dukla využila perfektně. Úplně volný Pospěch za hranicí pokutového území od Malého obdržel nadýchaný centr, který si zpracoval na hrudi a chladnokrevně zakončil k levé tyči.

Ani průběh zbytku poločasu se příliš neměnil. Dukelští pečlivě kontrolovali hru, jen o něco polevili v útočných snahách, Brnu se na druhé straně nedařilo vypracovat si slibnou příležitost. Dobrá poziční hra domácích v obranné fázi neustále způsobovala, že Zbrojovce vázla souhra. Hosté se probudili až deset minut před koncem poločasu, když se o dobrou střelu šajtlí z hranice šestnáctky postaral Frejlach, Rada však konečky prstů kryl na rohový kop. Brno ke konci poločasu zvýšilo aktivitu a způsobilo několik závarů před Radovou bránou, avšak žádnou stoprocentní příležitost si nevytvořilo.

Naopak Dukla, která již začínala působit letargickým dojmem, nečekaně udeřila. Dvacet metrů před branou hostí došlo k faulu na Néstora, ten bleskurychle rozehrál na Bergera, a než se stačilo Brno probrat, útočník Dukly již obcházel brankáře Doležala a z úhlu zvýšil na 2:0.

Dukla se po změně stran rozhodně nesnažila jen o nějakou údržbářskou práci. Naopak její hráči začali ve vysokém tempu a vypracovali si výborné příležitosti. Poté však přišla pro domácí studená sprcha - Brno proměnilo první vážnou příležitost, kdy centr Husára výtečně korigoval do brány Karel Kroupa. Zbrojovka ještě stačila v 61. minutě zahrozit, když Zavadil nepříjemnou střelou ohrozil Radu. Téměř ihned poté se však znovu prosadili domácí, když se z protiútoku prosadil nádhernou technickou střelou do levého horního růžku Néstor.

Neuběhly však ani dvě minuty a znovu byl rozdíl mezi oběma mužstvy pouze jednogólový. Obrana Dukly si neporadila s centrem Zbrojovky a Frejlach z malého vápna lehce dorazil do brány. Druhý poločas nabídl vynikající fotbal, obě mužstva se snažila vstřelit další branku. A Néstorovi, který zápas odehrál ve fantastické formě, se to málem podařilo, když se vtipným lobem snažil překonat Doležala. Brněnský gólman však dokázal míč stáhnout na prsa.

Luboš Kozel, trenér Dukly Praha:

„Dneska byli asi lidé spokojení, protože to bylo dramatické až do konce. Já ale myslím, že jsme to udělali zbytečně dramatické. Měli jsme dobrý vstup do utkání, který jsme přetavili ve vedoucí gól. Ten nás ale trochu uspokojil a soupeř se dostal do hry. Paradoxně jsme to přežili bez větší úhony a chytrostí rychlé rozehrávky odskočili na dvougólový rozdíl. Měli jsme dost šancí, abychom utkání rozhodli daleko dříve a dohráli ho v klidu. Závěr byl hektický, soupeř sahal po vyrovnání a možná by si ho za svůj výkon zasloužil.“

Oba týmy si nadále vypracovávaly několik slušných příležitostí, z nichž asi tou největší byla hlavička osamoceného Frejlacha, hráč Zbrojovky však míč poslal vedle levé tyče. Domácí osm minut před koncem mohli rozhodnout, když se po závaru před šestnáctkou dostal k balonu Pospěch, nejprve však nedokázal překonat Doležala a jeho dorážku vykopl z brankové čáry jeden z brněnských obránců. Pospěch se dostal do ještě lepší příležitosti o pět minut později, když se ocitl osamocen před gólmanem Zbrojovky, bránu nicméně přestřelil.

Ludevít Grmela, trenér Zbrojovky Brno:

„Měli jsme jinou představu. Chtěli jsme domácím znemožnit rozehrávku a napadat je vysoko. Bohužel hráči to ne zcela plnili, čímž jsme Duklu pouštěli do hry a také se nám to vymstilo gólem. Myslím, že od třicáté minuty jsme se hodně zlepšili. Dostávali jsme se do jakýchsi centrů, pološancí. Paradoxně v té chvíli jsme dostali druhý gól, který zavinila opět nekoncentrovanost našich hráčů. Dohadují se s rozhodčím, zda je to faul, nebo není, místo aby hlídali míč a správně se postavili. Myslím, že k dnešnímu zápasu by byla přiléhavější remíza a byla by asi zaslouženější.“

Hosté si ještě v samotném závěru vypracovali několik standardních příležitostí a způsobili velký závar před bránou Dukly, ta si však nakonec vítězství pohlídala a bodově se dotáhla na pátý Jablonec. Tým z Julisky se tak přiblížil vytouženému třetímu místu, které by mu zajistilo účast v Evropské lize.

Dukla Praha - Zbrojovka Brno 3:2 (2:0)

Branky: 11. Pospěch, 43. Berger, 62. Néstor - 54. Kroupa, 64. Frejlach. Rozhodčí: L. Kovařík - Mencl, Vlasjuk. ŽK: Vrzal - Frejlach. Diváci: 1 293.

Dukla: Rada - Romera, Božič, Vorel, Vrzal - Borek, Gedeon, Malý (78. Kalouda) - Berger (73. Engelmann), Pospěch, Néstor (86. Štetina). Trenér: Kozel.

Brno: Doležal - Buchta, Sus, Pernica, Husár - Mezlík, Frejlach (66. Traoré), Zavadil, Lutonský - Kroupa, Markovič (70. Přerovský). Trenér: Grmela.