Kvitovou kanár nezastavil, uspěl i Berdych

Řím - Petra Kvitová porazila na úvod turnaje v Římě Sabine Lisickou z Německa 6:4, 0:6, 7:5 a postoupila do třetího kola. Uspěl i Tomáš Berdych, který porazil Denise Istomina z Uzbekistánu 6:4 a 6:0. Andrea Hlaváčková se naopak dál ve dvouhře trápí. Česká fedcupová reprezentantka ani po třech měsících nedokázala vyhrát soutěžní zápas, v prvním kole 6:2, 4:6 a 4:6 podlehla Němce Julii Görgesové, ačkoli ve druhém setu vedla 4:0. S italskou metropolí se po prohře s Viktorem Troickým ze Srbska 6:3, 1:6 a 4:6 rozloučil také Lukáš Rosol.

Berdych si po výhře nad Istominem zahraje o třetí účast v římském čtvrtfinále za sebou a jeho soupeřem bude Kevin Anderson. S jihoafrickým tenistou se utká v této sezoně už počtvrté a dosud s ním neztratil ani set. Naposledy 27. hráče světa vyřadil minulý týden v Madridu.

Světová osmička Kvitová sice vstoupila do zápasu vyhraným prvním setem, pak ale dostala od Lisické „kanára“ a v rozhodující sadě prohrávala 1:3. Nepříznivý vývoj dokázala otočit a ve třetím kole se utká s vítězkou zápasu mezi Australankou Samanthou Stosurovou a Číňankou Šuaj Pcheng.

Hlaváčková ve třetím vzájemném zápase, v němž si obě hráčky shodně šestkrát vzaly servis, poprvé v kariéře vyhrála nad Görgesovou set. Po šňůře osmi vyhraných gamů se šestadvacetiletá Češka dostala do vedení 6:2 a 4:0, ale poté se duel obrátil. Pětadvacátá hráčka světa Görgesová, jež je na žebříčku o 61 míst výš než Hlaváčková, získala druhou sadu šesti hrami v řadě. V rozhodujícím setu si obě tenistky vzaly po jednom servisu a rozhodující brejk vybojovala Görgesová za stavu 5:4, kdy při podání české tenistky proměnila první mečbol.

Hlaváčková, jež prošla do hlavní soutěže v Římě z kvalifikace, tak čeká na okruhu WTA na vítězství od únorového turnaje v Memphisu. Od té doby vyhrála pouze jeden zápas na turnaji nižší kategorie ITF.

Pro Rosola byl turnaj v Římě prvním startem na okruhu ATP po zisku titulu v Bukurešti koncem dubna. Návrat mezi elitu však 33. hráči světa nevyšel a s Troickým dokázal držet krok jen v prvním setu.