Dálkař Bob Beamon přijede poprvé do Česka

Ostrava - Bob Beamon, který před 45 lety předvedl na olympijských hrách v Mexiku skok jakoby z jiné planety a daleký 890 centimetrů, přijede poprvé do Česka. Jako čestný host se zúčastní 27. června mítinku Zlatá tretra v Ostravě. Seznam aktivních olympijských vítězů ve startovní listině 52. ročníku Tretry rozšířili německý diskař Robert Harting a etiopská vytrvalkyně Tiruneš Dibabaová.

Bob Beamon se zapsal do historie světové atletiky, ale i sportu, jako „autor“ jednoho z nejúžasnějších a nejpamátnějších výkonů. Ve vysokohorském Mexiku ve svých 22 letech zlepšil dosavadní světový rekord o 55 centimetrů na 890! Tento výkon dodnes platí jako olympijský rekord. Ze světových tabulek ho vymazal až po 23 letech další Američan Mike Powell, který na mistrovství světa v Tokiu 1991 skočil 895 centimetrů. 

Hod diskem se na Zlatou tretru vrací po sedmnácti letech. Největší osobností jeho středečního předprogramu bude Harting, který neprohrál od roku 2010 ve 33 finálových závodech v řadě. „Přijede nejlepší z nejlepších,“ podotkl Alfonz Juck na tiskové konferenci. Osmadvacetiletý diskař z východoněmecké Chotěbuze se proslavil nejen vítězstvím na loňské olympiádě v Londýně, ale i při následných oslavách, kdy si do kamery emotivně roztrhal dres.

  • Diskař Robert Harting autor: Alexander Hassenstein, zdroj: isifa http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/47/4670/466937.jpg
  • Tiruneš Dibabaová autor: Clive Brunskill, zdroj: isifa http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/47/4670/466941.jpg

Trojnásobná vítězka olympijských her v běhu na 10 000 metrů Dibabaová do Ostravy přiletí v doprovodu mladší sestry Genzebe, která je zase úřadující halovou mistryní světa na 1 500 metrů. „Věříme, že by se na Tretře poprvé v historii její zásluhou mohl běžet čas pod čtyři minuty. V kariéře to už dokázala dvakrát, naposledy minulý týden v Dauhá, takže je ve výborné formě,“ řekl Juck.

V soutěži výškařů se na Městském stadionu ve Vítkovicích představí bronzový olympijský medailista Mutaz Issa Baršim z Kataru a vytvoří tak další konkurenci nejlepšímu tuzemskému výškaři Jaroslavu Bábovi. Asijský rekordman a podle expertů v současnosti nejžhavější aspirant na překonání 240 centimetrů v zimě triumfoval na Moravské výškařské tour. Zato olympijský vítěz Ivan Uchov Ostravu vynechá. „Posunul si začátek přípravy, v době pořádání Tretry bude pořád ještě ve fázi nejtvrdšího tréninku na mistrovství světa,“ uvedl Juck.

Zlatá tretra bude v novém (zdroj: ČT24)