Dny strojírenství nabídly lidem šanci získat práci za jediný den

Zlín - Dny strojírenství ve Zlíně dnes nabídly lidem bez práce burzu pracovních příležitostí. Strojírenské firmy hledaly například obsluhu obráběcích strojů nebo strojní inženýry. Čtyřicet vybraných zájemcům z evidence úřadu práce dostalo jedinečnou šanci z veletrhu odejít s vyhlídkou na získání nového zaměstnání. Burza skončila dnes v 15 hodin.

Jaroslav léta pracoval ve strojírenství. Před více než rokem ale podnik zkrachoval a on je od té doby v evidenci úřadu práce. Proto dnes ráno vcházel do areálu zlínského Svitu, kde úřad práce uspořádal burzu pracovních příležitostí, s velkými nadějemi. „Na pohovory jsem se dopředu připravil, vzal jsem si s sebou i několik životopisů,“ popsal dvaatřicetiletý muž.

Na Dny strojírenství, při nichž se jednodenní burza konala, se sjelo 15 firem z regionu. Zájemce informovaly o tom, o jakou práci se u nich mohou ucházet. „Prošel jsem stánky pěti firem a při jednom pohovoru mi dokonce nabídli, abych se přišel podívat do provozu,“ popsal pan Jaroslav.

Podle odborníků znamená pozvání do firmy velkou šanci zaměstnání skutečně získat. Jestli se to stane i v Jaroslavově případě, bude jasné do konce měsíce. „Pokud po této burze získá pět lidí pracovní smlouvu, tak si myslím, že můžeme akci považovat za úspěšnou. Možná jich s odstupem času bude daleko více,“ uvedla Miriam Majdyšová z Úřadu práce Zlínského kraje.

Miriam Majdyšová z Úřadu práce Zlínského kraje o burze (zdroj: ČT24)

V zahraničí jsou ve strojírenství tisíce volných pracovních míst

Pomocnou ruku v hledání práce na burze poskytly zájemcům také úřady práce. Návštěvníky seznámily s nabídkami volných míst na Zlínsku, s možnostmi rekvalifikace nebo s prací v zahraničí. Zlínský úřad práce eviduje 191 volných pozic ve strojírenství – pro strojní inženýry, strojírenské techniky, brusiče nebo obsluhu obráběcích strojů.

Firmy při hledání nových zaměstnanců nepožadují jen odbornost, ale také jazykové znalosti. Právě jazyková vybavenost je podle úřadů práce největším problémem především u starších lidí. Přitom v Německu nebo ve Velké Británii nabízí firmy ve strojírenství tisíce pracovních míst.

Dny strojírenství lákají především mladé

Zlínské Dny strojírenství se v budově 53/A v bývalém areálu Svitu konají až do konce června. K výstavě byla dnes sice přidružená burza práce, primárně jsou dny zaměřeny na žáky základních a středních škol. Organizátoři je chtějí přilákat ke studiu a k práci v technických oborech.

Návštěvníci si mohou projít historii strojírenství Zlína od jeho počátku v roce 1903 až do současnosti. Pro současné i bývalé pracovníky ve strojírenství pořadatelé připravili Dny setkání pracovníků z jednotlivých oborů.

Dny setkání pracovníků

16. 5. technický úsek

21. 5. metalurgie

22. 5. obuvnické stroje

23. 5. obráběcí stroje

27. 5. OTS

28. 5. ostatní úseky

„Výstavou bychom chtěli jednak upoutat mladou generaci, ukázat jakým vývojem prošlo strojírenství a jak vypadají jednotlivé technické profese v konkrétních firmách, ale také znovu svolat všechny bývalé zaměstnance a přátele těchto podniků, setkat se a zavzpomínat,“ uvedl autor myšlenky Dnů strojírenství ve Zlíně Pavel Novosad.