Policisté v Žabčicích dopadli trojici vyděračů

Brněnsko - Případ, který začal hloupou opileckou výtržností a končil výhružkami smrti a strachem o život, řešili  brněnští kriminalisté. Mladého muže, který v opilosti poničil auto na parkovišti, s odstupem času začala o peníze vydírat trojice ozbrojených mužů. Celá záležitost vyvrcholila vna konci prvního květnového týdne policejní honičkou při které padaly i varovné výstřely.

Vše začalo zdánlivě nevinnou klukovinou. Osmadvacetiletý muž v lednu na zábavě v Pohořelicích v opilosti poničil zaparkované auto. K činu se přiznal a vše vypadalo tak, že ho jeho výtržnost bude stát patnáct tisíc korun, na které majitelka vyčíslila škodu na svém Volkswagenu Golf. „Policisté případ vyhodnotili jako poškození cizí věci a mladík byl ochotný škodu zaplatit,“ popsal vyústění poměrně běžné situace policejní mluvčí za Brno-venkov Bohumil Malášek.

Vše se ale změnilo za tři měsíce. I tentokrát situace vypadala zpočátku nenápadně. Mladému muži, který je zároveň živnostníkem, se ozval jiný muž, který mu nabídl projednání zakázky pro jeho firmu. Na místě se ale řešily úplně jiné záležitosti. „Čekali na něj dva muži v osobním automobilu Audi. Oba svalovci živnostníka zatáhli do auta, kde jej ohrožovali nožem a požadovali zaplacení sedmdesáti tisíc korun jako kompenzaci za poničený osobní automobil,“ popsal situaci Malášek. 

Mladíka pustili až po příslibu rychlého zaplacení požadované „sankce“. V následujících dnech mu to potom připomínali prostřednictvím výhružných esemesek a telefonátů. Když už mladý muž tlak nevydržel, obrátil se na policisty. Ti jej potom doprovodili na smluvené předání peněz v Žabčicích.

Zásahová jednotka použila i elektrický paralyzér

To vyústilo v situaci, na kterou asi nejsou obyvatelé šestnáctisethlavé obce na Židlochovicku příliš zvyklí. Tři vyděrači, ozbrojeni teleskopickými obušky a baseballovými pálkami se policistům posíleným o členy zásahové jednotky nevzdali a zkusili z místa ujet. Následovala honička, při níž policisté mimo jiné vypálili několik varovných výstřelů a jednoho z pachatelů nakonec dopadli pomocí elektrického paralyzéru.

Trojice mužů ve věku od dvaadvaceti do šestadvaceti let skončila v policejní cele. „Tam jim bylo sděleno podezření z vydírání a kriminalisté nyní případ nadále vyšetřují  a zjišťují, jakou roli hráli v případu další zúčastnění,“ dodal mluvčí Malášek.