Policistky zřejmě braly úplatky za prodlužování pobytu údajným studentům z Vietnamu

Ostrava - Dvě bývalé policistky z cizinecké policie v Opavě stojí před ostravským soudem. Podle obžaloby měly brát úplatky za to, že v České republice prodlouží pobyt údajným studentům z Vietnamu. Ve skutečnosti šlo o nelegální přistěhovalce, kteří přišli do Česka za prací.

Mohlo jít o desítky Vietnamců, kterým měly pomáhat prodlužovat pobyt v České republice. O peníze, konkrétně šlo o dva tisíce korun, si měly říct dvakrát. Více se žalobci nepodařilo dokázat.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)

„Pokud by to byl úplatek, jak tvrdí státní zástupce, pak by se očekávalo, že něco někde ovlivňovaly, ale to nikdo nikdy nezjistil,“ uvedl Radek Ondruš, obhájce Lenky Denzerové.

Žalobce je na rozdíl od advokátů přesvědčený, že bývalé policistky trestu neuniknou.  V ruce má odposlechy, které podle něj korupci zachytily.

„Měly postupovat velmi nestandardně, ačkoliv byly povinny zachovávat nestrannost, tak se s dvěma zprostředkovateli stýkaly i mimo pracovní dobu. Měly jim poskytovat informace o stavu řízení a měly jim radit,“ uvedl státní zástupce Alois Dlouhý

Ihned po vypuknutí aféry dala jedna z policistek výpověď. Tu druhou postavil nadřízený mimo službu a doma čeká na verdikt soudu.

Do kontaktu s Vietnamci se obžalované dostaly přes přistěhovaleckou agenturu z Vietnamu. Za dvě stě padesát tisíc korun je přihlašovaly do kurzu češtiny na Vysokém učení technickém v Brně. Ve škole ale Vietnamci nikdy nebyli. Stejný podvod už ale dnes nejde udělat. „Už není možné, aby si studenti, kteří požádají o vízum za účelem studia, toto vízum okamžitě změnili na vízum pracovní,“ uvedla Petra Navrátilová, vedoucí Institutu celoživotního vzdělávání, VUT Brno.

Pobyt v Česku jim podle žalobce prodlužovaly na cizinecké policii v Opavě právě ex-policistky, které jsou za to před soudem.