Maturity dopadly hůř než loni, ČSSD chystá další změny

Praha – Ředitel Centra pro státní maturity Jiří Zika už zná výsledky letošních zkoušek. České televizi řekl, že „dopadly o něco hůře než v loňském roce a o něco málo lépe než v roce 2011“. Studenti by měli mít výsledky k dispozici nejpozději zítra. Maturity navíc možná opět čekají změny. Sociální demokraté chtějí zrušit jednotné zadání zkoušky. Maturita by podle nich měla mít tři varianty podle typu školy. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka by navíc v budoucnu chtěl zařadit mezi povinné maturitní předměty i matematiku. Informaci o plánech ČSSD přinesly Hospodářské noviny.

Letos si studenti náročnost zkoušky nevolili, lehčí úroveň byla společná pro všechny středoškoláky. Podle Ziky test vzhledem k populaci obtížný nebyl, zkouška přesto dopadla hůř než loni. „Byl na úrovni velmi lehkého nebo spíš lehčího testu. Pokud si někteří maturanti myslí, že byl těžký, pak to pravděpodobně bude otázka spíše jejich dovedností a schopností,“ řekl ve Studiu ČT24. Cermat rovněž zveřejnil správné odpovědi k testům.

ČSSD chystá tři úrovně podle typu školy

Státní maturity prošly od roku 2011, kdy byly spuštěny, už řadou změn. Další úpravy chystají i sociální demokraté. „Dovedu si představit, že bude jedna úroveň pro gymnázia, jedna úroveň pro odborné školy a třetí pro učiliště,“ řekl Hospodářským novinám stínový ministr školství Marcel Chládek. Jednotná státní maturita pro všechny typy škol totiž podle něj porovnává neporovnatelné.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka chce představit definitivní program příští rok na jaře. „Výhledově by se náš vzdělávací systém mohl připravit na to, aby povinnou součástí státní maturity byla i matematika,“ dodal. O tom, z jakých předmětů by měli středoškoláci maturovat od roku 2015, se s odbornou komisí radí i současný ministr školství Petr Fiala. Vedle povinné matematiky se uvažuje i o angličtině. Část poslanců ODS v čele s Borisem Šťastným už ale delší dobu volá po úplném zrušení maturit v režii státu.

Na změnách ale nepracují jen politici. Asociace češtinářů tvoří koncept státní maturity z českého jazyka, který by mohl platit od roku 2018. Předseda asociace Jiří Kostečka by vrátil hodnocení slohových prací zpět na centrální úroveň a opět by zavedl dvě úrovně zkoušky. Ty měla státní maturita v roce 2011. Studenti si tehdy mezi nimi mohli vybrat - většina zvolila lehčí variantu. 

Státní část maturity provází problémy a stížnosti každý rok. Letos například Cermat chyboval v zadání testu z češtiny, jedna otázka nenabízela žádnou správnou odpověď. Všichni žáci tedy podle rozhodnutí hodnotící komise za úlohu dostanou bod.

Rozhovor s Jiřím Zikou (zdroj: ČT24)