Dokumentární film Michala Najbrta se snažil zachytit poslední dny války v Přerově

Přerov - První diváci dnes viděli nový dokumentární film s názvem Přerov a jeho válka. Snímek režiséra Michala Najbrta zachycuje osudy židovské rodiny Wolfových, masakr v Zákřově a poslední dny II. světové války přímo v Přerově. Kromě unikátních dobových záběrů i fotografií přináší taky autentické výpovědi přímých účastníků.

Přelom dubna a května roku 1945, stejně jako v jiných částech republiky, i na Přerovsku s sebou přinesl řadu dramat. Přímo v Přerově to bylo v podobě povstání místních obyvatel.

„Jednalo se o první ozbrojené a otevřené vystoupení našich občanů proti nacistické okupaci,“ uvedl historik Petr Sehnálek.

Příběhy z Přerovska teď v jednom dokumentárním snímku zachytili filmaři vůbec poprvé.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

Úvod patří židovské rodině Wolfových. Ta se až do konce války skrývala před transportem do koncentračního tábora v lesích nedaleko Tršic.

Druhá část snímku popisuje přerovské povstání, které vypuklo na základě smyšlené informace o kapitulaci Německa 1. května 1945. První výstřel tehdy zazněl v Palackého ulici.

Přibližně ve stejné době se ozvaly výstřely v Mostní ulici. Sem pálily německé kulomety ze zámku. Na Žerotínově náměstí se střetla už dopoledne kolona esesáků s davem občanů.

Tvůrci filmu vsadili na unikátní dobové materiály. K věrohodnosti snímku přispívají také výpovědi očitých svědků. Prostor dostali i historici. Třeba v případě masakru téměř tří set nevinných lidí v prostoru Švédských šancí. „Zde byli po desíti z jednoho metru stříleni do týla jak dospělí, tak i děti. Mnohé děti byly v rukou maminek.,“ komentoval hrůzy masakru historik František Hýbl.

Film teď poputuje do škol, kde se stane součástí výuky dějepisu. Jeho tvůrci už přitom plánují další snímek. Tentokrát o obci Český Malín na ukrajinské Volyni, kterou v roce 1943 vypálili nacisti.

Vydáno pod