Smrtonosný atentát čekal na Hitlera i před Pražským hradem

Praha - Díky filmovému zpracování dobře známe neúspěšný atentát na Hitlera 20. července 1944 v Mnichově. Víme také o dalších pokusech většinou osamělých atentátníků. Málokdo však tuší, že jeden z vražedných útoků se měl odehrát přímo v Praze. A to dokonce před branami Pražského hradu… Tajné historické prameny o přípravách doposud neznámého pokusu o atentát zmapoval reportér Stanislav Motl v cyklu ČT Stopy, fakta, tajemství.

Adolf Hitler doslova hypnotizoval davy. V jeho jménu dokázali i do té doby zcela bezúhonní lidé fyzicky likvidovat celé národy, včetně žen a dětí. Přesto se našli neuvěřitelně odvážní jedinci, kteří se vůdce Třetí říše rozhodli odstranit. Přes všechnu snahu však vždy vyvázl živý. „Tvrdí se, že Hitler byl spřažený s ďáblem. Bylo na něho naplánováno tolik atentátů a on všem unikl. Buď odešel od pět minut dříve, nebo odešel později, nebo udělal něco mimořádného. Myslím, že ho ďábel vždycky zachránil,“ uvedl pro ČT válečný hrdina a poslední z žijících účastníků mnichovského spiknutí baron Philip von Boeselager.

Všechny cesty vedou do Prahy…

Počátkem roku 1939 si Adolf Hitler užíval pár dní odpočinku na Obersalzbergu. Kochal se pohledem na zasněženou zimní alpskou krajinu a nemohl ani tušit, že daleko, ve slunné Palestině, kdosi připravuje jeho smrt. Uplynulo pár dalších týdnů, nacisté obsadili zbytek Čech a Moravy. 15. března 1939 se Adolf Hitler chystá na svou triumfální cestu do hlavního města právě vzniklého protektorátu. Z berlínského nádraží vyráží speciálním vlakem. Do Prahy se po podepsání smlouvy v německém kancléřství vrací i prezident Emil Hácha.

V sedmnáct hodin za deštivého počasí Hitlerův vlak zastavuje v České Lípě. Vůdce pak sedá, k údivu svého doprovodu, nikoliv do svého, ale do velitelského vozu. Na jeho cestě ho budou doprovázet nejvyšší představitelé nacistické Třetí říše. Zatímco kolona směřuje dále ku Praze, v městě nad Vltavou se už několik hodin pohybuje jistý nenápadný muž, který sem přicestoval rychlíkem z Budapešti. Je oblečený v obyčejném šedém plášti, na hlavě klobouk a v ruce aktovku. Itzaka Shimkina toho času živí jediná touha - zabít muže, kterého hluboce nenávidí - Adolfa Hitlera. V Praze je poprvé a je přesvědčen o tom, že zde s největší pravděpodobností položí svůj život.

Kdo vlastně byl Itzak Shimkin? U nás je tento muž zcela neznámý, velmi málo se o něm ví i v Izraeli, kde počátkem sedmdesátých let zemřel. Z kusých informací uchovaných v Památníku holocaustu Yad Vashem v Jeruzalémě se můžeme dozvědět, že Shimkin, rodák z Oděsy, patřil mezi přesvědčené sionisty, kteří ještě před druhou světovou válkou přijížděli do tehdejší Palestiny, země svých předků, s myšlenkou, že zde jednou založí samostatný židovský stát.

Izraelský prezident řekl „ne“

Inženýr Shimkin, majitel elektroobchodu v Haifě, chtěl Hitlera zabít už v Rakousku. „Shimkin doufal, že vhodná příležitost nastane během Hitlerova vítězného průjezdu Rakouskem, při němž se měl Führer objevit v otevřeném autě mezi tisíci lidmi, ale na souhlas čekal marně a šance byla ztracena. Protože všechno nasvědčovalo tomu, že dalším Hitlerovým terčem se stane Československo, rozhodl se Shimkin přesunout svůj plán na českou půdu,“ napsala v knize Jakub Edelstein izraelsko-česká spisovatelka Ruth Bondyová.

Z dokumentů uchovaných v Památníku Yad Vashem je zjevné, že do Shimkinova sebevražedného plánu byl zasvěcen i pozdější první izraelský prezident Ben Gurion. S jeho činem však nesouhlasil. Údajně měl říci: „A co když se objeví ještě nějaký jiný, horší Hitler?“ Shimkin tedy jednal na vlastní pěst.

Ve které voze sedí ?

Těžko dnes, s odstupem doby zjistit, které místo na Pražském hradě si Itzak Shimkin vybral pro svůj čin. S největší pravděpodobností to bylo někde poblíž hlavní brány, kterou Hitler triumfálně vjížděl dovnitř. Shimkin trpělivě čekal, v kapse kabátu měl připravený granát. Atentát se však nakonec neuskutečnil. Proč? Adolf Hitler kvůli velmi špatnému počasí odmítl jet svým oblíbeným kabrioletem. Podle dokumentu francouzských historiků tak Shimkin zřejmě selhal proto, že nezjistil, ve kterém z vozů vlastně Adolf Hitler sedí.

Hitler měl tedy opět štěstí. Itzakovi Shimkinovi se 16. března 1939 v noci povedlo odjet do Budapešti a odtud zpět do Palestiny. Celý příběh je však dodnes plný otazníků. Jak se mohl Shimkin, který byl ještě 14. března prokazatelně v Budapešti, včas dozvědět, že Hitler míří další den právě do Prahy? Dnes je známo, že Hitler se k návštěvě Prahy rozhodl doslova na poslední chvíli. Tyto informace tak musel Shimkin zjistit od někdo z Hitlerova okolí. Přesto tehdy prožíval Hitler pro něho skoro až neskutečné okamžiky. Kochal se pohledem na Prahu a už tehdy měl pocit, že mu patří celý svět. A už se nemínil jen tak zastavit. Dne 1. září 1939 napadne Polsko. Začíná nejstrašnější válka v novodobých dějinách. Válka, která semele milióny lidí…

Jak odstranit vůdce ?

Některé z atentátů na říšského kancléře byly vpravdě kuriózní. Při jedné z Hitlerových triumfálních cest Berlínem mu například kdosi vhodil do otevřeného vozu kytici. Jak se později ukázalo, byla otrávená. Jindy mu zase někdo poslal štěně, které bylo podle některých historiků infikováno vzteklinou, podle jiných morem. „Těch atentátů bylo velké množství. Faktem je, že mnohé pokusy o atentát nebyly ani zaznamenány a byly zlikvidovány v samém počátku,“ uvedl profesor Vladimír Nálevka z Ústavu světových dějin Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. Bylo zřejmé, že šanci zabít Hitlera mají spíše ti, kteří se dokázali organizovat a byli Vůdci nablízku, přímo v řadách německé armády.

Mezi nejznámější pokusy o odstranění Adolfa Hitlera patří např. atentát Georga Elsera 8. listopadu 1939 v Mnichově při shromáždění k výročí Pivního puče (desetikilogramová nálož zavrtaná do nosného sloupu sálu) nebo bombový útok plukovníka Clause Schenka von Stauffenberga 20. července 1944 ve Vlčím doupěti v Rastenburgu (ztvárněného mimo jiné v americko-německém filmu Valkýra). Po tomto útoku se z Hitlera stal roztřesený a zlomený muž, který už nevěřil nikomu, ani ve svou nesmrtelnost. Dne 30. dubna 1945 odešel z podzemního bunkru v obklíčeném Berlíně rovnou do pekla.