Nájemné vždy zaplatila, přesto po ní město vymáhá dluh

Brno - Sedmnáct tisíc korun, právě tolik dluží invalidní důchodkyně Margita Dědková Brnu. Ačkoliv nájemné vždy uhradila, město se nyní rozhodlo zpětně vymáhat poplatky z prodlení. Kvůli opožděným alimentům či sociálním dávkám totiž Dědková někdy zaplatila nájemné s několikadenním zpožděním. Invalidní důchodkyně se zpětným vymáháním penále nesouhlasí, a to především proto, že začátkem letošního roku jí správa nemovitostí vystavila potvrzení, že nic nedluží.

„Jsem v plném invalidním důchodu a byla jsem sama se třemi dětmi. Kdykoliv přišla jakákoliv dávka nebo alimenty se zpožděním, tak jsem se nevešla do rozpočtu. Když jsem čekala na peníze, odložila jsem o pár dní nájem,“ popisuje začátek všech problémů Margita Dědková. Přestože nájemné městu vždy zaplatila, při platbě až na upomínku jí začalo naskakovat penále. Minimálně 25 korun za každý den prodlení. Margita Dědková tak nedluží za nájemné, ale pouze na poplatcích právě za toto prodlení.

Paradoxem však je, že když na správě nemovitostí žádala o potvrzení, že nic nedluží, správa jí dokument vydala. Nyní však město vymáhá tyto penále tři roky zpětně. „Dvě a půl promile za každý den prodlení je poměrně vysoká částka. Až po sečtení zjišťuji, že je to docela dost,“ uvědomuje si rychlé navýšení dluhu Dědková.

O svých problémech hovoří Margita Dědková (zdroj: ČT24)

Margita Dědková žije převážně z invalidního důchodu, sociálních dávek a alimentů. Pokud se některý z těchto příjmů zpozdil, dostala se tak před nelehkou volbu: koupit dětem jídlo, nebo zaplatit nájemné včas? O pár dní tak někdy platbu odložila. „Vždy jsem každý nájem zaplatila, i když tam bylo nějaké malé zpoždění, zaplacen byl,“ argumentuje Dědková. Sama tvrdí, že platí poměrně vysoké zálohy na služby, ze kterých si město mohlo penále strhnout. Každoroční vyúčtování totiž ukazovalo vysoké přeplatky.

„Každý rok nám správa nemovitostí posílá vyúčtování. Nikdy tam o dluzích nic nebylo,“ vysvětluje své překvapení Dědková, když zjistila, že městu dluží na poplatcích z prodlení i přesto, že měla od správy potvrzení o „bezdlužnosti“. „Nejvíc mě na tom zaráží to, že město chce tuto záležitost vymáhat tři roky zpátky,“ konstatuje invalidní důchodkyně Dědková.

Hovoří ředitelka Správy nemovitostí Marie Pešáková (zdroj: ČT24)

Poplatky za prodlení při placení nájmů chce vymáhat radnice městské části Brno-střed. Nové opatření by se ale nejvíce dotklo důchodců, žen na mateřské a sociálně slabých občanů. „Je to otázka, která se řeší. Úřad si už vyžádal právní stanoviska a z toho vzejde nějaký další postup. O něm pak budou správcovské kanceláře informovány,“ prozrazuje vyjednávání na radnici mluvčí Brna-středu Roman Burián. Chronických neplatičů eviduje městská část asi osm stovek. O definitivním postupu při vymáhání poplatků z prodlení rozhodne červnové zastupitelstvo.

Vydáno pod