Na školách začíná ústní část státních maturit

Praha - Na středních školách začíná ústní část státních maturit. Studenti ji budou skládat z češtiny a cizího jazyka. Ústní zkoušky podle jednotných zadání, ale i takzvané profilové ústní zkoušky, které si školy pořádají samy, potrvají do 10. června. Maturitní vysvědčení dostanou studenti do 17. června.

Jedna část skončila, druhá začíná. Část studentů ale dnes výsledky testů nepotěší, maturitní centrum Cermat uvedlo, že v testech z matematiky propadla pětina studentů, kteří letos maturovali poprvé. V testu z češtiny propadlo 1,9 procenta studentů, v cizích jazycích pak 2,6 procenta studentů. Výsledky testů jsou tak o trochu horší než loni. 

U testů ale stoprocentně neuspěl ani Cermat. Už v úterý oznámil, že v zadání testu z češtiny našel jednu chybu, body za dotčenou otázku tak dostanou všichni.  

image_467633
Zdroj: ČT24

Maturanti skládají státní maturitu společně s klasickou školní maturitou, kterou si každá škola zajišťuje a hodnotí sama, tak jako dřív. Jak vše dopadne bude jasné až 17. května, kdy Cermat pošle do škol maturitní vysvědčení. 

V případě, že studenti neuspějí, musejí opakovat jen tu část maturity, v níž propadli, tedy pokud například neuspěli v testu a uspějí v ústní části maturity, v září budou psát pouze opravný test.

Vydáno pod