Soud potvrdil svůj verdikt a bývalé starostce Terezína opět uložil podmínku

Terezín - Okresní soud v Hodoníně dnes potvrdil svůj předchozí verdikt a exstarostce obce Terezín uložil tříletý trest s pětiletým odkladem. Miroslava Vykydalová byla obviněna z toho, že špatným hospodařením přivedla obec, v níž žije přes čtyři sta obyvatel, do exekuce. Zpronevěřit měla miliony korun. Přestože krajský soud případ vrátil k novému projednání, hodonínský soud své rozhodnutí jen potvrdil. Právní zástupce zadlužené obce Radek Ondruš se na místě odvolal.

„Při dvacetimilionové způsobené škodě znamená výše trestu velmi negativní signál vysílaný do samospráv. Znamená, že takto vysoké škody způsobené obci jsou v podstatě beztrestné,“ nesouhlasil s verdiktem právník Ondruš.

Podle obžaloby měla bývalá starostka Terezína Miroslava Vykydalová zpronevěřit obecní peníze. Špatným hospodařením přivedla dřívější Vesnici roku 2007 až k exekuci. Dnes musí malá obec na Hodonínsku splácet milion korun ročně, což představuje deset procent jejího rozpočtu. Hodonínský soud koncem loňského roku poslal bývalou starostku do vězení, trest byl však pouze podmíněný. Podle současného vedení Terezína nemá obec ani na úhradu soudních poplatků.

Terezín financoval své výdaje z půjček, které si na své jméno vzali zastupitelé. Na dobré slovo pak peníze věnovali obci, která je za ně zpětně splácela. Nestandardní způsob hospodaření dokládá i fakt, že peníze pro Terezín si u banky půjčila například i dcera bývalé starostky. Hlavním důvodem sporu byl však podpis nevýhodné smlouvy se stavební firmou. Kvůli rozhodčí doložce uplatnila stavební společnost desetimilionové penále vůči obci. Za půdní vestavbu nad radnicí nedostala firma rok zaplaceno. Aby Terezín, v němž se bezprostředně po této události rozpadlo zastupitelstvo, uhradil dluhy, musel rozprodat většinu svého majetku.

Terezín platil i fiktivní právní služby

Exstarostce Terezína přitížil i fakt, že přestože si najala za obecní peníze advokátku, kontrola uhrazených faktur nakonec prokázala jen fiktivní ráz služeb. Najatá žena totiž nakonec nebyla ani advokátkou.

Vykydalová omlouvá podpis rozhodčí doložky nevědomostí. Podle svých slov nevěděla, co obsahuje. Zástupci stavební firmy ji pouze ujistili o výhodnosti podpisu takového dokumentu. Podle vedení kraje Vykydalová chybovala, když se neobrátila na Jihomoravský kraj s žádostí o právní pomoc. Terezín teď po své bývalé starostce požaduje sedmnáct milionů korun. Kvůli jejímu nezvyklému hospodaření musela navíc obec vracet i více než tři a půl milionů korun, které získala coby dotace na výstavbu půdních bytů. Současný starosta také upozornil, že problematická výstavba ani nekopíruje dokumentaci pro stavební povolení. Zakázku navíc stavební společnost získala bez výběrového řízení.

Vydáno pod