Velký baletní mistr Igor Vejsada končí v čele ostravského souboru

Ostrava - Nejkrásnějším klasickým baletem v klasickém pojetí končí tanečník a choreograf své sedmnáctileté angažmá v čele baletního souboru Národního divadla moravskoslezského. Igoru Vejsadovi, který vytvořil choreografii a představení režíroval, dlouho ve stoje tleskal soubor i diváci. Divadlo uznale dunělo a poctu mu vzdalo nejen za tento balet. Vejsada se rozhodl přenechat místo mladšímu umělci.

Vejsada vnesl do moravskoslezského baletního souboru světovost, vysokou kvalitu, prosazoval nejnovější trendy, zval významné zahraniční tvůrce světového formátu, aby jeho tanečníci byli v kontaktu s tím nejlepším, co v klasickém baletu i moderním tanci vzniká. Inspiroval tanečníky k odvaze ve výrazu a sebevědomí, což se projevilo na jejich výkonu a přineslo jim mnohá prestižní ocenění.

Igor Vejsada
Zdroj: ČT24

Jako většina choreografů byl Vejsada nejprve velmi úspěšným tanečníkem. Začínal jako sólista Národního baletu v Brně, poté působil například v maďarském baletu, byl sólistou izraelského souboru Kibbutz Dance Conterporary Copany, působil v Národním divadle v Mannheimu, hostoval v Evropě i zámoří. Od roku 1995 se začal věnovat choreografické a pedagogické činnosti. V roce 1996 přijal místo baletního mistra v Národním divadle moravskoslezském, kde se souborem vytvořil desítky inscenací od klasických baletů jako Coppélia nebo Romeno a Julie, po ambiciózní projekty jako například výjimečný baletní triptych Zázrak v tichu, na kterém spolupracoval se slavnými kolegy Phillippem Talardem a Ericem Trottierem.

Igor Vejsada bude dnes večer hostem moderátorky Šárky Bednářové v pořadu Před půlnocí. Proč se rozhodl v čele souboru skončit? Co plánuje dál? Dívejte se před půlnocí na ČT24.

Choreograf a režisér Igor Vejsada (uprostřed)
Zdroj: Libor Zavoral/ČTK
Vydáno pod