Fantom Londýna přichází do Ostravy

Ostrava - Světová premiéra původního českého muzikálu na motivy příběhu Jacka Rozparovače se odehraje dnes večer v Divadle Jiřího Myrona. Záměrem tvůrců bylo vytvořit napínavý thriller zasazený do muzikálového příběhu. Napínavé to bylo i v zákulisí těsně před veřejnou generálkou.

Tolik dospělých postav Národní divadlo moravskoslezské na svém jevišti ještě nezažilo. O to náročnější jsou přípravy ambiciózního projektu.

Reportáž Lucie Křížkové (zdroj: ČT24)

Z krvavého běsnění byl před 125 lety podezřelý i anglický princ Albert Viktor. Jeho matku, královnu Viktorii, hraje Jitka Zelenková. „Mě zajímá vždy text a hudba a tohle mě oslovilo. Já mám ráda, to by možná málokdo řekl, temné věci a dramata, kriminálky,“ uvedla zpěvačka Jitka Zelenková.

„Já si pamatuju filmy o Sherlockovi Holmesovi nebo filmy Tima Burtona s londýnskou hororovou atmosférou, ale speciálně kvůli této inscenaci jsem se nikde neinspiroval. Pokusil jsem se nasvítit tu krásnou scénu Ondry Zichy tak, aby byla co nejtajemnější,“ komentoval tvůrčí činnost režisér Lumír Olšovský.

Hlavní motiv hudby, která navozuje atmosféru temného Londýna, napadla Radima Smetanu, když vycházel z pražského metra. „Najednou se mi vybavil rytmus a vybavila se mi určitá harmonie a téma,“ uvedl autor hudby  Radima Smetana

Během příprav navštívili autoři inscenace v Londýně na třicet muzikálů. Celá realizace jim pak zabrala téměř dva roky.