Berdych vyzve v Římě Djokoviče, Kvitová skončila

Řím - Tomáš Berdych po týdnu znovu porazil Jihoafričana Kevina Andersona a po výhře 7:5, 6:2 postoupil do čtvrtfinále antukového turnaje v Římě. V něm se střetne se světovou jedničkou Novakem Djokovičem ze Srbska. Nedařílo se naopak Petře Kvitové, která ve třetím kole nestačila na Australanku Samanthu Stosurovou a neobhájí loňskou účast ve čtvrtfinále.

Světová osmička nestačila na australskou soupeřku poprvé v kariéře. V předchozích čtyřech duelech desátou hráčku žebříčku vždy porazila, včetně letošního souboje ve Fed Cupu.

Berdych z dosavadních čtrnácti zápasů vyhrál nad Djokovičem jen jediný před třemi lety na trávě ve Wimbledonu. „Nemůže tam být těžší soupeř. Ale je to pro mě velká výzva. Mám mu co vracet. Půjdu se o to porvat a předvést co nejlepší výkon. Bylo by hezké porazit světovou jedničku,“ řekl český tenista.

Berdych se s Andersonem utkal na den přesně před týdnem v Madridu a porazil ho také ve španělské metropoli ve třetím kole bez ztráty setu. Dnes měl šestý nasazený Čech horší začátek, jako první z hráčů ztratil podání a prohrával 2:4. Servis si však vzal zpět, vyrovnal na 4:4 a set vyhrál brejkem na 7:5.

Druhá sada byla výsledkově vyrovnaná pouze do stavu 2:2. Poté vládl na kurtu Berdych a čtyřmi vyhranými gamy za sebou získal celý zápas. Dvoumetrového Andersona porazil letos už počtvrté a celkem i v osmém vzájemném duelu v kariéře. „Začátek byl poměrně pomalejší, ale pak se mi podařilo zvládnout klíčové momenty. Jsem rád, že jsem to zvládl ve dvou setech,“ řekl Berdych.

Djokovič postoupil do čtvrtfinále po výhře 6:1, 6:4 nad Alexandrem Dolgopolovem z Ukrajiny. Po boji prošel dál i Rafael Nadal, kterého trápil Lotyš Ernests Gulbis, ale Španěl nakonec vydřel výhru 1:6, 7:5 a 6:4.

„Myslím, že jsem hrál lépe než on. Už když jsem s ním prohrál v Indian Wells, jsem byl lepší a prohrál jsem. Dneska nepředvedl vůbec nic, já jsem akorát udělal pár chyb, proto Nadal zvítězil,“ prohlásil Gulbis.

Nadal však se soupeřovým tvrzením nesouhlasil. „Neříkám, že vždycky, ale většinou vyhraje lepší hráč. Pokud se počítá, že jsem bojoval a soustředil se na každý míček, pak nejspíš vyhrál lepší hráč,“ uvedl. „Gulbis je skvělý hráč, ale musí se trochu zklidnit. Když to dokáže, může se dostat do špičky,“ dodal bývalý první hráč světa, jenž v této sezoně postoupil do finále ve všech turnajích, kterých se zúčastnil. Získal už pět triumfů, dvakrát v utkání o titul neuspěl.

Do čtvrtfinále postoupila i světová jednička Serena Williamsová, když si bez potíží poradila se Slovenkou Dominikou Cibulkovou 6:0 a 6:1. Americká tenistka vyhrála už 21. zápas za sebou a vyrovnala svou nejdelší vítěznou sérii v kariéře. Něco podobného se jí povedlo ještě v letech 2002 a 2003.