Postrach brněnských cyklistů skončil v rukách policie

Brno - Policie v Brně dopadla zloděje, který má na svědomí krádeže několika kol celkem za 150 tisíc korun. Kola následně za zlomek jejich hodnoty prodával do zastaváren, aby si vypomohl ve špatné finanční situaci. Jednatřicetiletý muž podle policie řádil především v okolí nákupních center v městských částech Královo pole, Bystrc a Bohunice, ale i přímo v centru Brna. Vyšetřovatelům se zatím podařilo dohledat dvě z odcizených kol.

Policejní hlídka v okolí Campusu náhodou zahlédla muže, který si se zájmem prohlížel zaparkovaná kola. Identifikovali ho pomocí kuriózního videozáznamu z jedné z posledních krádeží. „Vzhledem přesně odpovídal zloději ze záznamu. Pachatel na něm při kvapném odjezdu od stojanu havaroval, doslova přeletěl přes řídítka,“ uvedl mluvčí policie Pavel Šváb.

Ke krádežím se přiznal

Na policejní stanici se pak muž přiznal k deseti krádežím a vypověděl, že kola prodával do zastaváren. Běžný lanový zámek mu trvalo otevřít sotva pár vteřin.

„Pachatelé si obvykle vybírají kola, která pro ně mají zajímavou finanční hodnotu a jsou minimálně chráněna. Existují různé stupně zabezpečení od jednoduchých lanových až po masivnější zámky. K překonání těchto zámků už zloděj potřebuje lepší nářadí i více času. Samozřejmě záleží na tom, jak je zloděj zručný, ale většibnou si vybere cestu nejmenšího odporu. Nejjednoduší to pro něj je, pokud cyklista nechá své kolo na ulici zcela bez jakéhokoliv zabezpečení,“ varuje mluvčí policie Pavel Šváb.

Policisté pokračují v pátrání po odcizených kolech, zatím se jim podařilo dohledat dvě. Vyzývají majitele jednoho z nich, značky Specialized v modro červeno bílé kombinaci, jež zmizelo minulý týden z brněnského Campusu, aby krádež ohlásil na policejní oddělení. Nalezená kola, ke kterým má policie k dispozici řádnou dokumentaci, poté dostanou majitelé zpět.

Policejní mluvčí Pavel Šváb o dopadení zloděje kol (zdroj: ČT24)

Čtyři z pěti kol se dohledat nepodaří

Od dubna letošního roku mají policisté jen v Brně hlášeno celkem 123 případů krádeží kol. Objasnit se podaří zhruba každý pátý.

„Je smutným faktem, že více než 80 procent ukradených kol se ke svým majitelům už nikdy nevrátí. Částka za ukradená kola navíc meziročně narůstá,“ uvedl mluvčí ČSOB Pojišťovny Petr Milata. Zatímco za rok 2011 měla pojišťovna v Jihomoravském kraji nahlášeno 758 případů, v roce 2012 jich bylo 804.

Lidé také stále více myslí na pojištění kol. Zatímco před rokem mělo pojistku na kola asi 30 procent domácností, v současnosti už zhruba polovina.