Studenti obdivovali schopnosti rostlin. Přizpůsobí se čemukoliv

Brno - Nad některými schopnostmi rostlin mohou lidé jen žasnout. Přežívají na nehostinných místech i v extrémních podmínkách. Projekt Fascinace rostlinami představil některé méně známé vlastnosti rostlin. V brněnském Campusu je obdivovali především středoškolští studenti.

Vedle sukulentních rostlin zaujaly studenty především orchideje. „Přitáhly pozornost i Charlese Darwina, kterému posloužily jako důkaz evoluční teorie. Orchideje jsou totiž velmi dobře adaptované na prostředí chudé na živiny,“ vysvětluje Milan Baláž z Ústavu experimentální biologie, který nad projektem převzal záštitu.

Důkazem přírodní rovnováhy je také fakt, že rostliny vzájemně spolupracují s jinými živými organismy. „Orchideje mají v kořenech houby, bez nichž by v přírodě během jedné generace vymřely,“ dodává Baláž. Jejich pěstování je přesto velmi náročné. Botanici a biologové mají stále co objevovat: „Přestože orchideje studujeme od 19. století, dodnes o nich spoustu věcí nevíme. Nevíme například, jak přesně funguje mechanismus tzv. eutrofizace, která spočívá v tom, že když pohnojíte louku s orchidejemi minerálním hnojivem, orchideje v tom místě vyhynou. Pravděpodobně to souvisí s tím, že hnojiva podpoří růst zdatnějších druhů, zejména trav, které orchideje vytěsní,“ nastiňuje některé odborné otázky Baláž.

O projektu Fascinace rostlinami hovoří Vít Gloser (zdroj: ČT24)

Část výstavy Fascinace rostlinami se věnovala také otázkám hospodaření rostlin s vodou. „Například tilancie rostou zavěšené na stromech a v podstatě vůbec nejsou v kontaktu s půdou. Veškerou vodu, kterou mají k dispozici získávají pouze ze srážek,“ přibližuje fungování některých rostlin Vít Gloser. Poznatky ze světa zeleně tak mohou odborníci aplikovat i v jiných oblastech biologie.

Kam se také vypravit?

Kouzelný svět rostlin se otevře v úterý 21. května v Troubsku na Brněnsku. Odborníci zvou na mikroskopické pozorování rostlin i hmyzu. Příští čtvrtek 23. května začíná prodejní výstava masožravých rostlin ve sklenících Botanické zahrady v Brně. Adély, které ještě nevečeřely, budou k vidění až do konce měsíce na Kotlářské 2.