Odvolat Hadamczika? Není důvod, tvrdí šéf českého hokeje

Stockholm - Prezident hokejového svazu Tomáš Král po vyřazení české reprezentace ve čtvrtfinále mistrovství světa nevidí důvod pro odvolání kouče Aloise Hadamczika. Vystoupení národního týmu, který sedmým místem vyrovnal nejhorší český výsledek v historii světových šampionátů, bude příští týden hodnotit výkonný výbor svazu. „Nemám žádné signály, že by někdo požadoval trenérovo odvolání,“ řekl Král po porážce českého týmu 1:2 se Švýcarskem. „Když to přeženu, chvíli to vypadalo, jako by čeští hráči chtěli učit Švýcary hrát hokej. A to samozřejmě nemohlo fungovat,“ řekl sportovní komentátor ČT Michal Dusík.

V předchozích dvou letech dovedl Hadamczik reprezentaci k bronzovým medailím, letos po čtyřech letech hokejisté na stupně vítězů nedosáhli. „Také jsem měl vyšší očekávání a věřil, že získáme znovu medaili. Ale nevyšlo to,“ řekl Král.

„Prohrát ve čtvrtfinále je vždycky to nejhorší možné místo. Navíc se Švýcarskem, které na MS předvádí vynikající výkony, ale není to soupeř, ze kterého by šel až tak velký strach,“ dodal Dusík, podle kterého Hadamczik přijal roli favoritů, ale nedokázal český tým nabudit tak, aby jako favorit hrál.

Tomáš Král: „Po prohře ve čtvrtfinále nevidím důvod, aby se odvolával trenér Hadamczik. Předešlé dva roky byly úspěšné.“

Hadamczik, který reprezentaci trénoval už v letech 2005 až 2008, se k národnímu týmu vrátil v roce 2010. Smlouvu má až do mistrovství světa v roce 2015. „Ukončit ji by nebyl technický problém, je tam výpovědní lhůta,“ konstatoval Král, který však takové plány nemá. Dusík je přesvědčen, že Hadamczik vydrží minimálně do hokejového turnaje na olympiádě v Soči.

Šedesátiletý kouč by měl vést reprezentaci i příští rok na olympijských hrách v Soči. V roce 2006 v Turíně získal s týmem bronzové medaile. Ve Stockholmu vyšli hokejisté pod jeho vedením naprázdno teprve potřetí na sedmé velké akci. „Hadamczik svůj podíl viny, že český tým vypadl, má. Tým je takový, jaký je kouč a kouč je od toho, aby týmu dokázal dát tvář. A to se tady nepovedlo,“ uvedl Dusík.

Telefonát Michala Dusíka k neúspěchu na MS v hokeji (zdroj: ČT24)