Gumball 3000: Nelegální závod luxusních aut projede Ostravou

Brno - Příští týden, a to patrně ve čtvrtek, by měli projet Moravou účastníci nejznámějšího nelegálního závodu luxusních aut Gumball 3000. Jeho trasa letos vede z Kodaně do Vídně. Sto luxusních vozů, mezi nimi i auto filmového hrdiny Batmana, by mělo projet z Ostravy přes Brno do Mikulova. Akce se má zúčastnit i závodník F1 Kimi Raikkönen. Policie se už na akci připravuje, závod je totiž spojený s porušováním předpisů a rychlou jízdou. V roce 2007 při ní jeden člověk zemřel.

Gumball 3000: Milionáři, rappeři i manažeři

Podle dostupných informací by se měl slavný závod jet mezi středou a pátkem. Jednou z důležitých zastávek na trase měl být podle původního záměru Masarykův okruh v Brně. Milionáři, špičkoví manažeři a rappeři, kteří si už tradičně krátí čas vyjížďkou po Evropě, si okruh chtěli ve svých luxusních autech projet. Neshodli se ale s vedením automotodromu na termínu. 

Pořadatelé Gumballu měli zájem o pronájem okruhu ve čtvrtek, kdy už byly ale téměř všechny termíny na dráze obsazeny. „Hodina v poledne jim k projížďce nestačila, byla příliš krátká. Další naše nabídka byla večer od 18:00 do 20:00, což už bylo pozdě,“ řekl mluvčí automotodromu Jiří Smetana.

Na silnicích Moravy se závodníci zdrží zhruba čtyři hodiny

Podle policie budou potřebovat účastníci Gumballu na projetí Moravy zhruba čtyři hodiny. Předpokládají, že z Ostravy pojedou po R 46 do Olomouce a Vyškova, kde se napojí na D1. U Brna by pak s největší pravděpodobností mohli pokračovat po R52 směrem na Mikulov. Mohou ale zvolit i druhou trasu po D2 přes Břeclav. „Přijmeme taková opatření, abychom byli připraveni na více variant,“ uvedl Petr Matoušek z jihomoravské dopravní policie.

Do jednoho z luxusních vozů by měl usednou i Kimi Raikkönen

V letošním ročníku závodu pojedou nejluxusnější vozy světa neznámějších značek: Bentley, Aston Martin, Lamborghini, Ferrari nebo McLaren. Do jednoho z nich by měl usednout také slavný závodník F1 Kimi Raikkönen.

Soutěž je spojena s rychlou jízdou a porušováním předpisů. Nekompromisně proti účastníkům této i obdobných akcí postupuje policie v Německu. V minulosti některé z vozů dočasně zabavila. V roce 2007 byl závod spojen i s tragédií v Makedonii. Jeden z řidičů srazil staršího muže, který na následky zranění zemřel.

Vydáno pod