Na Diamantové lize v Šanghaji bude startovat pět Čechů

Šanghaj - Pět českých atletů vážilo dalekou cestu, aby prověřilo svou formu na začátku sezony na druhém mítinku Diamantové ligy v Šanghaji. Skvěle je na tom zřejmě bronzová olympijská medailistka v běhu na 400 metrů překážek Zuzana Hejnová a na druhou výhru v řadě bude útočit oštěpař Vítězslav Veselý. První start sezony čeká na výškaře Jaroslava Bábu, bronzového medailistu z halového mistrovství Evropy, s absolutní světovou špičku se poprvé letos poměří na 1 500 metrů Jakub Holuša a poprvé na čtyřstovce letos vyběhne úřadující mistr Evropy Pavel Maslák.

Hejnová v úterý zaběhla v Sušici nejrychlejší třístovku s překážkami na světě v historii. „Jsem opatrná, nevím, co se mnou udělá cesta,“ řekla. Podle předpokladů by mohla běžet hluboko pod 54 sekund, vyloučen není atak českého rekordu 53,29 sekundy. Její největší soupeřkou bude stříbrná olympijská medailistka Lashinda Demusová z USA či Jamajčanka Kaliese Spencerová, kterou Hejnová na OH dokázala porazit.

Veselý vyhrál první závod v Dauhá, ale opět bude mít zdatné soupeře. Fin Tero Pitkämäki vede letošní tabulky, lepší než Veselý je zatím letos i Rus Dmitri Tarabin a nechybí ani dvojnásobný olympijský šampion Nor Andreas Thorkildsen či překvapivý vítěz z Londýna Keshorn Walcott z Trinidadu.

Vítězslav Veselý
Zdroj: ČT24/ISIFA

I úřadující mistr Evropy Maslák startoval stejně jako Hejnová v Sušici na třístovce, ale hladké, a také jeho výsledek hovoří o dobré formě. Jeho český rekord na 400 metrů má hodnotu 44,91 sekundy, ale nedá se předpokládat, že by tento čas atakoval hned v prvním závodu roku. Soupeře má zvučné - Belgičan Jonathan Borlée, Kirani James z Grenady, LaShawn Merritt z USA či Luguelín Santos z Dominikánské republiky.

Výškař Bába má za sebou prý kvalitní přípravu. „Nechtěl jsem ještě závodit, je na mě brzy, ale potřebuju se rozskákat. A závod je lepší než trénink,“ řekl před odletem. Proti němu se mimo jiné postaví Katařan Mutaz Essa Baršim, Rus Alexandr Šustov či Ukrajinec Bohdan Bondarenko, který letos skočil už 233 cm. Holuša nastoupí i proti olympijskému vítězi a mistru světa Asbelu Kipropovi z Keni.

Ve startovní listině stejně jako v Dauhá chybí slavný jamajský sprinter Usain Bolt, který zatím v letošní sezoně formu po menším zranění hledá. Na programu je tentokrát dvoustovka, favority jsou Američané Wallace Spearmon a Justin Gatlin.

Přípravy Zuzany Hejnové na novou sezonu (zdroj: ČT24)