Stovky lidí se zajímaly o ostravské studio Českého rozhlasu

Ostrava – Před čtrnácti dny oslavila šedesátku Česká televize, dnes si významné kulaté výročí existence připomíná další české veřejnoprávní médium – Český rozhlas. Právě dnes uběhlo 90 let od chvíle, kdy se z plátěného stanu na poli v Praze-Kbelích ozvalo první „Haló, haló“.

S Českým rozhlasem oslavili devadesátku i jeho posluchači. K devadesátému výročí regulérního rozhlasového vysílání otevřel veřejnoprávní rozhlas své brány nejen v Praze, ale i v regionálních studiích. Bylo mezi nimi i ostravské studio Českého rozhlasu. Prohlédnout si je přišlo bezmála pět set rozhlasových příznivců.

„Prohlídka začínala ve velkém hudebním studiu, kde si mohli návštěvníci poslechnout Cimbálovou muziku Konopjan spolu s výkladem o historii Českého rozhlasu Ostrava. Pak navštívili dvě režie, newsroom, vysílací pracoviště a přenosový vůz,“ popisuje manažer komunikace Českého rozhlasu Ostrava Daniel Martínek. 

„Naši průvodci z řad programových pracovníků návštěvníky provedli jednotlivými nahrávacími a reportážními studii, vysvětlili jim, jak se vyrábějí pořady i jak funguje vysílací technika.  A ukázali jim také, jak vysíláme přímé přenosy z exteriéru,“ upřesňuje šéf programu ostravského rozhlasu Richard Piskala. „Návštěvníky Dne otevřených dveří jsme zavedli i do vysílacího studia. Někteří z nich mohli vstoupit přímo do vysílání a poslat písničku a pozdrav posluchačům,“ dodává Richard Piskala. 

Tím ale oslavy v ostravském rádiu neskončily. V 18.00 hodin si milovníci folklóru mohli v hudebním Studiu 1 vychutnat koncert Brněnského rozhlasového orchestru lidových nástrojů v čele s primášem a uměleckým vedoucím Františkem Černým. Ochuzeni o něj nebudou ani ti, kteří do ostravského studia nezavítali. „Z koncertu jsme pořídili záznam, který našim posluchačům nabídneme v několika dílech folklorních pořadů,“ uzavírá Richard Piskala.

Český rozhlas Ostrava

Pravidelné regionální vysílání pro Ostravu začalo o šest let poději – tedy v roce 1929. Signál se tehdy šířil pomocí dnes už neexistujícího vysílače Svinov. Vysílalo se z prostor požární zbrojnice na Denisově ulici. Živě, tři hodiny denně. Zbytek programu se přebíral z Prahy a Brna. Postupně se do vysílání zařazovaly přímé přenosy z kaváren, divadla a z jiných míst. Ve stejné době vznikl kmenový rozhlasový orchestr. Zpočátku měl šestnáct členů a prvním kapelníkem byl Bohuslav Tvrdý. I hudební programy se přitom vysílaly živě. Hrálo se všechno „od Bacha až po Vlacha“. „Orchestr účinkoval 1–2krát denně a za měsíc takto odehrál přibližně 2190 minut! Úctyhodné číslo. A to se skladby nereprízovaly, denně se hrál nový program,“ dodává znalec historie ostravského rozhlasu Antonín Vašíček. Dnes ostravský rozhlas vysílá denně od 5.00 do 19.30 hodin. Nabízí zpravodajství, publicistiku, profilové rozhovory, hudební pořady napříč žánry, záznamy hudebních vystoupení a divadelních představení i koncerty. Neodmyslitelnou součástí výroby ostravské rozhlasové stanice je i slovesná tvorba. V minulých letech rozhlas zaznamenal a upravil pro rozhlasové vysílání některá dnes již kultovní divadelní představení, kupříkladu hru komorní scény Aréna – Průběžná O(s)trava krve, představení Těšínského divadla s názvem Těšínské niebo – Cieszynskie nebe nebo rozhlasovou verzi legendární inscenace Evžena Oněgina ostravského Divadla Petra Bezruče. Do ostravského studia Českého rozhlasu se vrátila i příprava rozhlasových her a dramatizací. Řadu svých pořadů Český rozhlas Ostrava vysílá i v celoplošném vysílání.

Vydáno pod