Beskydy ozdobí model meteoritu

Staré Hamry – Odborníci chtějí vyrobit model meteoritu Morávka, který v roce 2000 dopadl v Beskydech v lokalitě Bílý kříž. Model chtějí dokončit a vystavit už na podzim.

Model se má stát turistickým lákadlem a jednou z hlavních atrakcí nedávno založené Beskydské oblasti tmavé oblohy. Organizace, které se na jejím vzniku podílely, se dobrovolně zavázaly ke krokům směřujícím k ochraně nočního prostředí v této části Beskyd. „Model bude vyroben ze stříkaného betonu. O tvaru můžeme jen spekulovat. Nemusí být ale pravidelný. Povrch bude lehce zrnitý a bude mít šedou barvu,“ říká Jan Kondziolka z česko-slovenské Beskydské oblasti tmavé oblohy. 

Meteorit do Beskyd dopadl v roce 2000. Podle odhadů expertů měřil v průměru kolem 1,5 metru a vážil 1 500 kilogramů. Při průletu atmosférou se rozpadl. Pátrací výpravy našly zatím jen šest úlomků vážících dohromady 1,5 kilogramu. „Velká část tohoto tělesa tak stále leží v lesích. Terén v místě dopadu je ale hodně těžký. Předpokládáme, že se už nic nenajde. Některé kusy ale mohou mít až deset kilogramů,“ uvedl Jan Kondziolka.