Zámku Skalička se točí hlava, má totiž Tanec v hlavě

Zábřeh na Moravě – V malé intimní galerii v elegantně obnoveném zámku Skalička na okraji Zábřehu na Moravě lze každou neděli odpoledne zhlédnout velmi zajímavou výstavní prezentaci akademického sochaře Karla Bartáčka. Autor je absolventem Akademie výtvarných umění, ateliéru profesora Karela Nepraše, a stipendista Nadace Jany a Milana Jelínkových. Zjevně patří k výtvarníkům striktně vytvářejícím vlastní výtvarná sdělení a stavícím na velmi svobodných, okolním výtvarným děním a proudy neovlivněných postupech a výstupech.

Přestože některými staršími díly připomínal Toma Otternesse, Glynna Williamse, někdy také Anthony Cara či Davida Gilhoola, ode všech se liší nejen materiálově a formátově, ale vždy pak notnou dávkou humoru, nadhledu, zkratky a hlavně ironie. Bartáček se stal po několikaletém hledání autorem nečekaně neobvyklým a originálním. Vytvořil si vlastní velmi svébytnou řeč, která pod jakýmsi nánosem srozumitelnosti, kdy pracuje se zkratkou jednoduchosti a stručnosti, přitom však vtipu, balancujíc na pomezí svérázné postmoderny a výhonků neoexopresionismu s rukopisem až comicsové popovým, vychází divákům vstříc. Přitom jim implikuje notnou dávku karikatury, nadsázky a vlastně  je okouzluje určitou tvarovou elegancí.

  • Z výstavy Tanec v hlavě zdroj: Josef Vomáčka
  • Z výstavy Tanec v hlavě zdroj: Josef Vomáčka

Jak autor sám připomíná, je okouzlen kykladskými soškami, tématem vazeb života a smrti, meditací nad stavem současného světa… Některá díla, jako třeba dnes již populární a po řadě výstav putující Pisoárový záchranný deštník, s komentujícím zdviženým prstem, v předstihu reagovala na nedávné zpackané prezidentské volby. Vedle ironizujícího Hamletova knotu však jsme okouzleni rudým průhledným Bakchem, který celé vyznění drobné výstavy posouvá již zcela jiným směrem. K Tanci v hlavě samozřejmě patří také tanečnice, jeho syrovinkové Lesní dojmou úžasnou světlokresbou každého…

  • Bartáček - Spaghetti cowboy zdroj: Josem Vomáčka
  • Bartáček s ohněm zdroj: Josef Vomáčka

Příjemná výstava je dokladem zajímavé tvůrčí etapy autorova vyjadřování, určitě se nejedná o zmatečné podání a v žádném případě o jednoduchý Tanec v hlavě.

Kouzlu dynamického rytmického pohybu podlehla před lety i Národní galerie v Praze, když zakoupila sérii kráčejících květin, jednu z nejzvláštnějších i nejveselejších instalací doby.  I další díla pak doplňují typický Bartáčkův pohled na svět, současnost, erotiku, rytmus, vždy na pohyb a se zvoleným tématem spojené dění.

Galerie Skalička, Zábřeh na Moravě, výstava každou neděli od 14:00–20:00 hod. Výstava potrvá do 20.6.2013