V Bulharsku ušetříte

Praha - Dovolená letos poprvé od roku 2009 vyjde Čechy dráž, a to hlavně kvůli slabé koruně. Nejvíc meziročně podražilo Turecko, o celých 12 procent. Naopak víc než loni si za své peníze koupí Češi třeba v Maďarsku, Řecku nebo Španělsku. Nejlevnější destinací zůstává pro Čechy Bulharsko, vyplývá ze studie UniCredit Bank.

Nejlevnější destinací zůstává pro Čechy Bulharsko. „Je to taková recese pro dnešní třicátníky, protože dříve tam jezdili jako děti a vrací se zpátky,“ uvedl mluvčí UniCredit Bank Petr Plocek. Podle Plocka nabízí Bulharsko velmi výhodný poměr ceny versus kvality služeb. Poskytovaný servis se navíc neustále zvyšuje. „Bulharsko je jednoznačný hit pro letošní rok. Navíc, pokud si vezmeme v Bulharsku tisícikorunu, tak její hodnota je přibližně o třetinu vyšší. To znamená, že za 1 000 korun tam nakoupíme věci v hodnotě 1 300 korun,“ dodal Plocek. 

Tradičně nejvíc Čechů se letos chystá vyrazit do Chorvatska. Loni se tam vypravilo přibližně 800 tisíc lidí. Ceny se od loňského roku příliš lišit nebudou. „Spíše čekáme, že tam bude stagnace,“ uvedl Plocek. 

Češi kvůli šetření zahraniční dovolené příliš neomezí

Cestovní kanceláře hlásí, že již nyní mají velké poptávky po dovolených. „Nečekáme žádný výrazný pokles cest do zahraničí,“ řekl Plocek. „Když se podíváme na rok 2012, kdy bylo taky období stagnace, tak Češi vycestovali nejvíc od roku 2009. Byl tam dokonce meziroční nárůst o 3 procenta. Konkrétně to byly 2 miliony zájezdů,“ informoval Plocek.

Jan Papež, místopředseda asociace cestovních kanceláří ČR:

„Opakuje se loňský a předloňský rok, kdy je trochu zpožděný nákup letních dovolených a kdy lidé nakupují více zájezdy last minute. Tady bych klienty varoval, protože to vypadá, že srpen bude v celé Evropě natolik vyprodaný, že last minuty moc nebudou.“

Velký boom zažije letos Bulharsko. Nelze ale zapomímat i na další destinace, jako je Egypt, který opět zažívá renesanci. „Opomenuty jsou politické boje a celá místní situace, protože v turistických oblastech se prakticky nic neděje. Navíc je tam výhodná cena. Zájezdy jsou teď velmi levné,“ uvedl Ploc. 

Slabá koruna prodraží zájezdy lidem, jedoucím na vlastní pěst

Koruna vůči řadě evropských měn oslabuje. „Kurz koruny není pro cestování v tuto chvíli příliš výhodný. Otázkou je, jak se bude vyvíjet do letních prázdnin. Pokud by zůstal na dnešní úrovni, tak odhadujeme, že by se výdaje na místě mohly pohybovat o sedm procent výše než loni,“ řekl Jan Papež, místopředseda asociace cestovních kanceláří ČR. 

„Zájezdy s agenturami jsou domlouvány dopředu, takže vliv koruny by neměl být výrazný, předpokládáme, že ceny by měly být stejné jako loni,“ uzavřel Plocek.