Stavebním firmám z Moravskoslezského kraje se příliš nedaří

Ostrava – Zástupci stavebních firem z Moravskoslezského kraje upozorňují na fakt, že jsou jejich firmy ve stále větší krizi. Zakázky totiž vyhrávají firmy, které nabízejí nižší cenu, než jsou skutečné náklady.

Jednatel frýdeckomístecké firmy Tomeček Bau Ondřej Tomeček uvádí, že se u stavebních zakázek v současnosti řeší pouze cena. „Poptávek máme možná více než před několika lety. Jenže zatímco dříve jsme za dva měsíce měli třeba šest poptávek a pět z nich jsme realizovali, dnes máme za tu dobu poptávky na 30 akcí, ale problém je, že s bídou ubojujeme jednu.“

Přestože si firma od roku 1996 vybudovala dobrou pověst, v zakázkách jí to momentálně příliš nepomůže. „Nabídneme cenu šest milionů, vyhraje firma, která to nabídne za čtyři miliony. Přitom se jedná o náročný domek. Firma existuje rok, nemá žádné reference a je napsaná na dvacetiletou holku, přesto si investor vybere ji a nám naše reference nepomůžou,“ prozrazje Tomeček.

Staveniště ve Spálené ulici v Praze
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

I jednatel novojičínské společnosti H-stav holding Jakub Horák tvrdí, že největší problémy způsobují nízké finanční nabídky konkurenčních firem. „Z 80 procent se setkávám s tím, že konkurenční firma jde nehorázně pod cenu. V důsledku to jde na úkor zákazníka. Ten si vybere nejlevnější firmu, která ale třeba ty práce neudělá tak kvalitně,“ upřesňuje Horák.

Satelitní výstavba řadových rodinných domů
Zdroj: ČT24/Jan Langer

Radek Rozbroj, jednatel havířovské společnosti Haospol, k problému dodává, že narozdíl od doby před dvěma lety klesly objemy prací téměř o 60 procent. „Je to katastrofální. Ceny spadly dolů. Firmy krachují jedna po druhé. Teď je to tak nastavené, že se dělá pod náklady, opět se prosazují ti, kteří mají ostré lokty. Když jdou do zakázky pod náklady, buď budou natahovat zákazníka, nebo neplatí živnostníkům,“ míní Rozbroj.

Také jednatel českotěšínské firmy PROIN Roman Molin říká, že je letošní rok za posledních šest let zcela jistě nejslabší.

Staveniště
Zdroj: ČT24

Nárůst lidí, kteří ve pracovali stavebnictví, je patrný i v evidenci úřadu práce. „Od ledna do 30. dubna 2012 se na kontaktní pracoviště Ostrava přišlo zaevidovat cca 110 uchazečů o zaměstnání, kteří měli pracovní zkušenosti ze stavebnictví. V letošním roce za stejné období přišlo v okrese Ostrava do evidence cca 320 těchto uchazečů,“ uvádí Vladana Piskořová z Úřadu práce v Ostravě.

Pokles stavební výroby

Podle údajů ČSÚ klesla letos na rozdíl od minulého roku stavební výroba v České republice o 20,6 procenta.