Kameny z celého světa v Ostravském muzeu

Ostrava – Ostravské muzeum chystá výstavu Křemen a jeho rodina. Návštěvníkům ukáže stovky kamenů z celého světa.

„Expozice představí leštěné acháty, jaspisy, ametysty a další druhy křemenů. Celou výstavu jsme pojistili na 500 tisíc korun, jednalo se přitom o nejnižší možnou částku. Skutečná hodnota kamenů přesahuje 1,5 milionu korun,“ uvádí kurátorka výstavy Eva Mertová. „Největší exponát má v průměru přes 60 centimetrů,“ dodává.

  • Acháty autor: Zuzana Foglarová, zdroj: ČT24
  • Acháty autor: Zuzana Foglarová, zdroj: ČT24

Výstava má ukázat rozmanitost přírodních forem oxidu křemičitého i složitějších sloučenin křemíku a jejich místo v dnenším světě. „Výstava spojuje krásu s užitkem, výjimečnost se samozřejmostmi a je oslavou neohraničené fantazie přírody i technického umu člověka,“ doplňuje kurátorka. Křemen má podle ní nezastupitelnou roli nejen v přírodě, ale i v lidských civilizačních vymoženostech. „Ať už je to kopřiva, laminátová loď či řízená střela, bez křemene by nebyly tím, čím jsou,“ uzavírá.

Součástí expozice budou i interaktivní exponáty a velkoformátové makrofotografie detailů stavby achátů a jaspisů. Výstava začne 22. května a potrvá do konce července. 

Křemen

Žádný jiný nerost na světě nemá tolik rozdílných forem, tvarů a barev. Zejména rozmanitost achátů a jaspisů je neuvěřitelná. Jejich krása však bývá skrytá v nevzhledné hroudě a ožívá teprve po rozřezání, vybroušení a pečlivém vyleštění. Starověk a středověk přisuzoval křemeni zázračné vlastnosti, jeho dnešní použití však přesahuje nejsmělejší představy našich předků. Sklo, keramika, cihly, pojiva ve stavebnictví, silikony, elektronika – to vše by bez křemene nebylo.