Horní Věstonice zvou na výstavu retro kočárků

Horní Věstonice - Zavzpomínat na kočárek svého dětství mohou ode dneška lidé v Horních Věstonicích na Břeclavsku. Sál tamního obecního úřadu zaplnily kočárky od třicátých let minulého století až po současnost z početné sbírky Ivy Veverkové-Červinkové. Výstava bude zájemcům přístupná nejméně do konce května.

Sběratelská vášeň Ivy Veverkové-Červinkové, rodačky z Horních Věstonic, vznikla ze vzpomínek na dětství. „Jako malá holka jsem v kočárcích vozila děti z celé obce. Jakmile se v některé rodině narodilo miminko, hned jsem u nich zvonila, abych se přihlásila, že chci vozit. Dodnes si pamatuju, kdo měl jaký kočárek,“ svěřila se.

Nápad uspořádat výstavu se zrodil teprve před rokem, kdy si v internetové aukci pořídila starý proutěný kočárek pro panenku. Další z úctyhodných 81 exponátů sháněla, kde se dalo. „Spoustu z nich jsem vydražila v internetových aukcích, obcházela jsem bazary, vyptávala jsem se lidí, jestli doma nemají,“ prozradila sběratelka, která s kočárky před výstavou doslova spala. „Deset kočárků jsem měla i v ložnici. Několik jich bylo u jedné zdejší paní, která má doma volný pokoj. Uložené byly, kde bylo místo,“ pousmála se.

Nejstarší kousek pochází zřejmě ze třicátých let, „modelově“ nejstarší je však replika kočárku z přelomu 19. a 20. století. Několik kousků má zahraniční původ - například z Německa, Rakouska nebo Itálie.

Iniciátorka výstavy si dala záležet také na precizním sladění kočárků s jejich vybavením. „Kočárky jsou doplněny dobovými peřinkami, ty moderní by do nich neseděly,“ zdůraznila sběratelka. Většinu z nich zapůjčily obyvatelky Horních Věstonic, které si je doma schovávaly po svých dětech.

Každý exponát má svoji historii

Kromě kočárků jsou na výstavě k vidění také panenky, plyšáci a jiné hračky, dětské oblečky nebo třeba kolébky. Jednu z nich sběratelce pro výstavu zapůjčila Marie Havranová.

„Je po mém otci, pochází z roku 1939. Sama jsem ji využila, když se nám narodila nejstarší dcera, ale moje dcery ji potom už nechtěly. Dnes už je jiná doba, maminky mají jiné vybavení,“ řekla žena.

Dřevěnou kolébku rodina několik let ukrývala na půdě nad hospodářským stavením. Když ji sundali, překvapila je její zachovalost, ze které by zaplesalo srdce nejednoho milovníka „vintage“ kousků. „Nebyla nijak zabalená a pořád je krásná. V podstatě jsme ji jenom oprášili, i nátěr je původní,“ prozradila Marie Havranová.

Poznej svého souseda

Nostalgickou atmosféru výstavy umocňují staré černobílé fotografie několika místních obyvatel v kočárcích. Na jedné z nich je zachycená i sama sběratelka. „Škoda, že se nám jich nepodařilo shromáždit více. Dříve bohužel moc lidí fotoaparát nemělo, takže sehnat takové snímky bylo docela obtíždé,“ posteskla si Iva Veverková-Červinková.

Lidé tam mají dveře otevřené každý den od 14 do 18 hodin, a to až do 30. května 2013. „Pokud bude zájem ze strany návštěvníků, možná výstavu ještě o několik dní prodloužíme,“ dodal starosta obce Vladislav Moravčík.

Co s kočárky bude po výstavě, to zatím sběratelka netuší. „Všichni mi říkají, abych je prodala, ale asi bych to nedokázala. Také proto, že pak bych je už nikdy nesehnala,“ uzavřela Iva Veverková-Červinková.