Zlínský soud začal projednávat další daňový únik při obchodu s leteckým petrolejem

Zlín - Krajský soud ve Zlíně dnes začal projednávat údajný daňový únik při obchodech s leteckým petrolejem s celkovou škodou asi 157 milionů korun. Podle obžaloby se ho dopustil už dříve trestně stíhaný zlínský podnikatel Roman Vaškůj se třemi dalšími komplici. Hrozí jim až deset let vězení. Vaškůj dnes vinu odmítl.

Obžaloba se týká obchodů, které se v roce 2004 točily kolem akciové společnosti Discovery Travel. Vaškůj byl generálním ředitelem, další z obžalovaných Stanislav Nedbálek předsedou představenstva. „Krácení daně spočívalo v tom, že nakupovali letecký petrolej a předstírali, že má být použit do letadel. To byl důvod pro osvobození leteckého petroleje od daně, přičemž značnou část ale použili k jiným účelům,“ vysvětloval před časem Michal Galát z Vrchního státního zastupitelství.

Z 18 milionů litrů leteckého petroleje směřovalo na leteckou přepravu jen asi 2,6 milionu litrů. Zbytek byl údajně prodáván čerpacím stanicím. Žalobce proto stíhá i prodejce pohonných hmot Radomíra Vybírala. Posledním obžalovaným je Dušan Gajdošík, ten jako jediný u soudu nevypovídal.

Vaškůj, Vybíral i Nedbálek dnes u soudu vinu odmítli. Vaškůj uvedl, že Discovery Travel založil jako cestovní kancelář a leteckou společnost, která měla ambice patřit mezi nejsilnější regionální letecké společnosti v Evropě. Velké plány ale vzaly za své, firma skončila po několika měsících v lednu 2005 v konkurzu.

Společnost Discovery Travel fungovala pouze šest měsíců od června roku 2004 do ledna 2005. Klientům slibovala lety z Kunovic do Prahy nebo například z Prahy do Antverp. Po pár měsících fungování ale skončila v konkurzu.

Vaškůj byl již dříve odsouzen na 7,5 roku za podvody s palivy z let 1994 a 1995. Tehdy měl dovážet ze Slovenska motorovou naftu a benzín. Nezaplatil ale daně, čímž státu vznikla škoda více než půl miliardy korun. 

Před vězením se Vaškůj ukrýval v Rakousku. Tamní policie jej zadržela až na druhý pokus. „Dopadli jsme ho jen díky skvělé spolupráci pátracího oddílu Sirenu. Velmi šikovně se totiž vyhýbal zatčení. Koneckonců při prvním zadržení předložil falešné doklady,“ prohlásil tehdy Michal Weiss z Národní pátrací centrály Sirene.

Z výkonu trestu byl Vaškůj podmíněně propuštěn, teď řídí hotel v Rakousku.

Zlínský podnikatel Roman Vaškůj bývá spojován také s korupční kauzou Jiřího Čunka, kdy se měl spolu s dalšími lidmi pokusit ovlivnit korunní svědkyni případu - Marcelu Urbanovou.