Sinfoniettou v bývalém plynojemu začne 38. ročník Janáčkova máje

Ostrava – Janáčkovou Sinfoniettou začíná dnes večer v Ostravě Janáčkův máj. Podruhé je zahajovací koncert tradičního mezinárodního festivalu v multifunkční aule Gong v Ostravě-Vítkovicích.

Loni byla Sinfonietta prvním dílem pro velký orchestr, které tam veřejně zaznělo. Symfonický orchestr Českého rozhlasu zahraje také Symfonii č. 3 C dur Arama Chačaturjana a Beethovenův Koncert pro klavír a orchestr č. 3 C moll, ve kterém se publiku představí německý klavírní virtuos Lars Vogt.

Orchestr měl dirigovat prezident Janáčkova máje Zdeněk Mácal, ale ten nakonec nemohl přijet. Nahradí ho mladý arménský dirigent a klavírista Vahan Mardirossian. Koncert patří k těm, které byly předem vyprodané. Vůbec nejrychleji zmizely vstupenky na závěrečný koncert s mezzosopranistkou Dagmar Peckovou, který bude 11. června v Domě kultury města Ostravy.

Filharmonici v Gongu
Zdroj: ČT24

Organizátoři festivalu chystají letos celkem devatenáct koncertů v šesti městech Moravskoslezského kraje, vedle Ostravy také v Českém Těšíně, Ludgeřovicích, Opavě, Kravařích a poprvé i v nově opraveném piaristickém klášteře v Příboře, kde zazní skladby barokního mistra Jana Dismase Zelenky.

Pozvání přijali někteří světově proslulí interpreti. „Největší radost mám z hostování violistky Tabey Zimmermann, těším se velmi na pianistu Larse Vogta, maďarského cellistu Miklóse Perényiho a další,“ uvedl ředitel festivalu Jaromír Javůrek.

Reportáž Marty Pilařové (zdroj: ČT24)