Na středních školách pokračují ústní části maturitních zkoušek

Moravskoslezský kraj - Studenti skládají zkoušku z dospělosti. Tento týden pokračují ústní maturity. V kraji se týkají asi jedenácti a půl tisíce středoškoláků. Skládají se z jednotných zadání připravených Cermatem, tzv. profilovou část pak připravují samy školy. Maturitní vysvědčení dostanou žáci do půlky června.

Poslední dávka kofeinu a Renata Vysloužilová vyráží na celodenní maratón zkoušení. Angličtinu učí už třicet let a ví, že maturity rozhodně nejsou zápřah jen pro žáky.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)

Ústní zkoušky mají dvě části. Státní, v rámci které středoškoláci prokazují své znalosti z češtiny a z cizího jazyka nebo matematiky, a profilovou část. Ta je v režii samotných škol. Žáci si vybírají třeba z chemie, zeměpisu nebo dalšího cizího jazyka. Pro učitele ale dva typy zkoušek znamenají dvojí, náročnější přípravu.

„Státní maturity jsou zaměřeny spíše na zvládnutí jazyka, nejde se do hloubky. Je to spíš o schopnosti reagovat na určité situace,“ uvedla Renata Vysloužilová, učitelka angličtiny.

Dobrý pocit po zkoušce mívá podle učitelů minimum žáků.

„Kantor, který je v praxi jistý čas, dokáže odhadnout, co je drobná indispozice a co je skutečná neznalost,“ uvedl Ladislav Vasevič, ředitel střední školy.

Žáci, kteří čekali, až na ně přijde řada, se většinou pečlivě připravovali až do poslední minuty.

Státní maturity začaly před dvěma týdny písemnými testy. Žáci znají už i jejich výsledky, nejhůř dopadla matematika, neudělala ji pětina středoškoláků.