Na Helfštýně padají hradby, správce potřebuje peníze na opravy

Helfštýn - Části hradeb na Helfštýně hrozí zřícení. Na opravu nejpoškozenějších míst přitom Muzeu Komenského v Přerově, které je správcem památky, chybí peníze. Žádá proto urychlenou pomoc od zřizovatele - Olomouckého kraje. Hejtmanství slíbilo, že se problémem jednoho z nejnavštěvovanějších hradů u nás bude zabývat.

Rozpukané zdi a v některých místech chybí pojivový materiál. Mnohde se už vršek hradeb úplně zřítil. Kamenná zeď pod hradním palácem je v současné době jedna z nejpoškozenějších částí celého opevnění.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

„Jsou tady stovky metrů zdiva, které je značně zničené a postupující eroze je bohužel rychlejší než my,“ uvedl Jan Lauro, kastelán Helfštýna.

Údržba hradeb, které na délku měří téměř kilometr a půl, není vůbec jednoduchá. Některé úseky už jsou nové. Muzeum Komenského stály opravy od roku 2004 čtyři a půl milionu korun.

„V posledních letech finančních prostředků na pravidelnou údržbu ubývá a není v silách muzea, které je příspěvkovou organizací Olomouckého kraje, tuto rozsáhlou údržbu provádět,“ informoval Radim Himmler, ředitel Muzea Komenského Přerov.

Na udržovací práce na dalších úsecích opevnění, které už opravu nutně vyžadují, by přitom správa hradu potřebovala téměř osm milionů korun. Pomoct teď proto musí Olomoucký kraj.

Ve hře je navíc vznik jakéhosi podpůrného krajského fondu. Právě z něho by pak region mohl na opravy památek ve své správě čerpat.