Prezidentská návštěva v Brně: Zemana u Nejvyššího soudu vítali demonstranti

Brno - Prezident Miloš Zeman zavítal dnes již podruhé ve své funkci do Brna. Po setkání s primátorem zamířil na Nejvyšší soud. Jeho příjezd netrpělivě očekávali také vysokoškolští studenti, kteří nesouhlasí s odmítavým postojem prezidenta vůči jmenování literárního historika Martina C. Putny profesorem.

První kroky Miloše Zemana vedly přímo v pravé poledne na Novou radnici, kde jej na nádvoří uvítal brněnský primátor Roman Onderka (ČSSD). V Rytířském sále se prezident následně zapsal do Pamětní knihy města Brna. S čelními představiteli města jednal prezident o stavu městkého rozpočtu. Sám přitom zdůraznil, že si váží toho, že se dluhy města daří postupně snižovat. „Srovnávám rozpočty měst a obcí s centrálním rozpočtem, a musím přiznat, že  centrální rozpočet z toho vychází podstatně hůře,“ prohlásil dnes odpoledne Miloš Zeman.

Zatímco první prezidentská návštěva Miloše Zemana v Brně mířila na Ústavní soud, aby zde 26. března vybral své kandidáty na místa ústavních soudců, dnes prezident zavítá na Nejvyšší soud, kde se má setkat se soudci a vedením. Jeden z tamních soudců, Ludvík David, je totiž mezi třemi navrženými na post ústavního soudce, které Zeman plánuje navrhnout Senátu.

Miloš Zeman navštívil Novou radnici v Brně (zdroj: ČT24)

Demonstranti: Není nám to putna

O půl čtvrté potom prezident na soud opravdu zavítal. Před budovou ho očekávala asi padesátka demonstrantů, která protestovala proti jeho nedávnému rozhodnutí nejmenovat docenta Martina C. Putnu profesorem. „Jako studenti nesouhlasíme s jakýmkoliv omezováním akademických svobod. Natož s takovým, které je zdůvodňováno pochybnými argumenty hraničícími až s homofóbií a omezováním svobody projevu,“ uvedl Petr Soukeník ze sdružení Studentské jaro. Svůj happening nazvali Ten nejkrásnější popelníček pro prezidenta.

Demonstrace před příjezdem prezidenta Zemana k NS (zdroj: ČT24)

Studenti a další demonstrující vítali Zemana transparenty s nápisy odkazující na jeho dosavadní veřejná vyjádření a vystoupení v prezidentském úřadu. Na cedulích tak měli napsáno například „Méně virózy, více svobody“ nebo předělávku Putnova sloganu z pochodu Prague pride „Buzny z Krna zdraví alkoholika z Hradu“. Když kolem nich prezident Zeman později procházel od auta k budově soudu, nabízeli mu slivovici a skandovali „Není nám to putna“ nebo „Pozor schody“. Zeman kolem nich v klidu prošel.

Později odpoledne se má prezident sejít také s jihomoravským hejtmanem Michalem Haškem (ČSSD). Podle původních informací měla hlava státu zůstat v Brně až do středy, kdy na brněnském výstavišti začíná mezinárodní veletrh IDET, který se věnuje obranné a bezpečnostní technice, a právě ve středu zahajuje svůj dvanáctý ročník. Z návštěvy ale pravděpodobně sejde a prezident ještě dnes večer odjede zpátky do Prahy.

Vstup Elišky Bučinové z návštěvy prezidenta (zdroj: ČT24)