Brněnský Anthropos se na devět měsíců stane malou Afrikou

Brno - Výstava Dobrodružná Afrika očima cestovatelů má zábavou formou představit nejmenším návštěvníkům obyvatele a kulturu vybraných částí Afriky. Každý bude mít možnost stát se alespoň na chvíli dobrodruhem. Na začátku výstavy získá pracovní cestovní deník, do kterého si bude moct zapisovat, co se dozvěděl.

Dobrodružné povahy mohou díky výstavě v brněnském Anthroposu prozkoumat kulturu černého kontinentu. Ústředním cílem výstavy je ale představit české cestovatele včetně těch nejslavnějších: Emila Holuba a dvojice Hanzelka a Zikmund. Do povědomí návštěvníků se ale dostanou i další slavní čeští cestovatelé, etnologové nebo dobrodruzi. Expozice je rozdělená na šest částí, přičemž každá z představovaných afrických lokalit ukáže svou typickou kulturu, tradice i umění místních kmenů. „Ráda bych upozornila na modely skalních maleb,“ zve k návštěvě kurátorka výstavy Sylva Brychtová.

No comment: Africká výstava v Anthroposu (zdroj: ČT24)

Devítiměsíční expozice začíná dnešní vernisáží v 17 hodin a potrvá až do konce února příštího roku. S Moravským zemským muzeem na projektu spolupracovalo také pražské Náprstkovo muzeum asijských, afrických a amerických kultur. Moravské zemské muzeum se rozhodlo pro interaktivní pojetí výstavy, kdy si na značnou část exponátů mohou návštěvníci přímo sáhnout. Malí i velcí návštěvníci se tak podívají do africké hliněné chýše a mohou si osahat repliky masek, hudebních nástrojů nebo dalších předmětů denní potřeby.

„Velké dioráma pak ukazuje podobu africké savany. Snažíme se přiblížit vizuální i zvukové vjemy. Podařilo se nám do toho vnést i čichovou dimenzi, kdy lidé mají možnost přímo cítit Afriku,“ tajemně láká ředitel Moravského zemského muzea Martin Reissner. K dispozici je také tematická počítačová hra.

  • Výstava představí životní osudy patnácti dobrodruhů zdroj: ČT Brno
  • Některé exponáty si mohou návštěvníci osahat zdroj: ČT Brno

Při dnešní vernisáži rozezní Anthropos africké bubny a divácké oko potěší ukázka egyptských tanců. Návštěvníci se mohou těšit také na ochutnávku severoafrické kuchyně. „Exotická příroda, divoký svět, tohle všechno jsou bezpochyby velká lákadla,“ myslí si Reissner. Doprovodný program nabídne v průběhu výstavy nejen výtvarné dílny, ale také odborné přednášky o tomto světadílu.

Vydáno pod