AVÍZO: Staročeské máje v Zadní Třebani a Karlštejně

Poberounský folklorní festival Staročeské máje vyvrcholí tuto sobotu 25. května v Zadní Třebani a v neděli 26. května v Karlštejně. Návštěvníci se mohou těšit například na Ledeckou dudáckou muziku, Malý lidový soubor MLS z Plzně, dětské soubory Notičky, Kolíček, Vonička a Pramínek či staropražskou kapelu Třehusk.

ZADNÍ TŘEBAŇ, náves - sobota 25. května 2013 od  8.00 hodin

KARLŠTEJN, náměstí - neděle 26. května 2013 od 13.30 hodin 

Staročeské máje
Zdroj: ČT24/Miloslav Frýdl

Sedm měst a obcí už v průběhu letošního května hostilo XIV. Poberounský folklorní festival Staročeské máje. Poslední šanci zhlédnout krojované kapely i tanečníky mají diváci 25. května v Zadní Třebani a 26. května v Karlštejně.

Staročeské máje patří už několik let k největším folklorním  festivalům (nejen) ve Středočeském kraji. Letos k Berounce a na Podbrdsko postupně dorazí přes čtyři desítky souborů z tuzemska i ze zahraničí. Májový festival hostilo či ještě bude hostit devět obcí a měst celého našeho kraje: Beroun, Lety, Černošice-Mokropsy, Liteň, Vinařice, Mníšek pod Brdy, Všeradice, Zadní Třebaň a Karlštejn.

Letošní máje dosud provází rekordní zájem diváků. Velké návštěvy zaznamenali organizátoři zejména v Berouně, kde se festival konal vůbec poprvé, Mníšku pod Brdy, Letech a Černošicích. Ve Vinařicích a Litni, kde se akce konala druhý květnový víkend, se program odbýval navzdory nepříznivému, deštivému počasí. „Je neuvěřitelné, kolik sem i v dešti dorazilo lidí, smekám před nimi i před pořadateli,“ řekla před kapličkou na vinařické návsi vedoucí Elčovické dudácké muziky ze Strakonic Ludmila Vilánková.

Zapravdu jí dal o týdne později ve Všeradicích i kapelník dechové muziky Skalanka ze Švihova Miroslav Valečka: „Říkali jsme si, že dechovka a folklor tak blízko u Prahy nemůže nikoho zajímat. Opak je pravdou, na návsi je plno a atmosféra neuvěřitelně pohodová. To zažíváme málokde.“ Ve Všeradicích kromě Skalanky vystupila například i krajanská kapela z rumunské obce Gerník. Špičku z nazdobené máje si poté, co byla poražena, vybojoval jeden z krojovaných májovníků Jan Suchý.

Miloslav Frýdl, Berounsko