Po dvou letech se do Brna vrátily bezpečnostní veletrhy. Představí i legiovlak

Brno – Bezmála čtyři stovky firem z 29 zemí se sjely do Brna na veletrhy bezpečnostních technologií IDET a PYROS/ISET. Veletrh IDET se letos nese ve znamení oslav dvaceti let existence Armády České republiky. Do Brna se tak dostane vybavení, které je jinak k vidění pouze na Pražském hradě nebo při oficiálních státních návštěvách. Představí se také tzv. legiovlak, replika legionářského vlaku, v němž Čechoslováci žili na transsibiřské magistrále.

Bezpečnostní veletrhy Brno hostilo naposledy před dvěma lety, tehdy byl zájem vystavovatelů zhruba o třetinu vyšší. Letošní ročník bude v mnohém mimořádný. Největší expozici letos připravila u příležitosti dvacátého výročí svojí existence česká armáda. Výstava nabídne srovnání techniky, výzbroje a výstroje, kterou vojáci v jednotlivých etapách používali.

Návštěvníci ocení také nejnovější zbraně, jako jsou útočná puška CZ 805 BREN, která byla zavedena do výzbroje AČR v roce 2011, pistole GLOCK a PHANTOM či lehký kulomet Minimi. Ten v současné době mají ve výzbroji prakticky všechny země NATO. Nechybí ani kolový obrněný transportér Pandur ve všech verzích či lehká obrněná vozidla Iveco včetně nejnovější chemické verze.

NO COMMENT: Bezpečnostní veletrhy IDET a PYROS/ISET (zdroj: ČT24)

Stejně jako v předešlých ročnících navštíví veletrhy oficiální armádní delegace z více než dvou desítek zemí, které jsou komerčně zajímavé pro český obranný průmysl. Jde například o Slovensko, Polsko, Maďarsko, Litvu, USA, Austrálii, Mexiko, Brazílii, Pákistán nebo Egypt.

Poprvé ve dvacetileté historii veletrhu IDET si návštěvníci mohou prohlédnout expozice vystavovatelů bez omezení – pouze musí projít bezpečnostními rámy, které jsou u podobných veletrhů nutností.

Cena vstupného je 260 Kč, po registraci na webových stránkách pak 160 Kč.

(zdroj: bvv.cz/idet)

Legiovlak představí život legionářů v jejich pojízdném domově

Československá obec legionářská představí na veletrzích projekt Legie 100. „Cílem je připomenout sto tisíc československých legionářů, kteří za nás bojovali na všech frontách, a také Čechy, kteří padli v různých uniformách. Chceme posílit národní hrdost a ukázat zejména mladším generacím, že Češi patřili mezi největší hrdiny obou válek,“ vysvětloval smysl akce František Trávníček z Československé obce legionářské.

Největším lákadlem bude replika legionářského vlaku, který názorně přibližuje život Čechoslováků na transsibiřské magistrále. Součástí expozice jsou vagony polní pošty, zdravotníků a tzv. těpluška, tedy pojízdný domov všech legionářů. Vagon se podařilo zrekonstruovat do původního stavu.

Návštěvníci dostanou také příležitost prohlédnout si nezrekonstruovaný vagon, aby si mohli uvědomit, jak náročné opravy jsou. „Rekonstrukce jednoho vagónu stojí řádově 250 tisíc korun, takže tzv. legiovlak je vůbec nejnákladnější částí projektu,“ řekl Trávníček.

Vagony jsou umístěné na volně přístupné ploše M. Mimo to jsou zde panely o prvním odboji a dobový tábor s legionáři v historických uniformách. Budou zde také přednášky o legiích, promítání filmů a besedy s historiky. Odborníci lidem poradí také s hledáním informací o jejich předcích-legionářích.

Jiří Charfreitag z klubu Československé legie o legiovlaku (zdroj: ČT24)

Projekt Legie 100 vyvrcholí v září 2020, kdy uplyne sto let od odjezdu posledního legionáře z Vladivostoku. Slavnostního otevření se dočká Muzeum československých legií.

Veletrhy měl původně zahájit prezident Miloš Zeman jako vrchní velitel ozbrojených sil. Kvůli pohřbu Valtra Komárka ale svoji účast nakonec zrušil.