Úřednice zpronevěřila peníze, s podvody počítala už v rozpočtu

Bohumín – Úřednice z majetkového odboru bohumínské radnice údajně roky zpronevěřovala peníze. Celkem si podle vedení města na své účty od roku 2005 přeposlala až čtyři miliony korun. S penězi pro sebe počítala už při sestavování rozpočtu odboru. Její machinace odhalila kontrola. Milion korun už žena vrátila. Případ radnice předala policii.

Starosta také potvrdil, že jde o manželku městského zastupitele. Ten navíc vykonával funkce člena kontrolního výboru a šéfa majetkové komise. Na obě funkce v souvislosti s tímto případem rezignoval. Nic ale zatím nenasvědčuje tomu, že by o zpronevěře věděl. „Případná další podezření musí potvrdit policie. Z naší strany se ale zatím ni takového nepotvrdilo. Naopak nás na jednu podivnou transakci jako první upozornil,“ řekl starosta.

Účetní majetkového odboru, který ročně hospodaří s rozpočtem okolo 240 milionů korun, pro radnici pracovala od roku 2005. Tehdy město převzalo strávu nad městskými byty a s tím i několik zaměstnanců bytového podniku. Vypracovala si údajně sofistikovaný a rafinovaný způsob, jak přijít k penězům. "Pravděpodobně už při sestavování rozpočtu odboru počítala s
částkou, kterou pak zdefraudovala. Přibližně se ročně jednalo o 400.000 korun. Vše trvalo asi osm let," řekl starosta.

Peníze převáděla na své účty a vše pak zakrývala falešnými doklady. Město na to přišlo při nedávné kontrole. Tu nařídilo vedení, když se dozvědělo o zpronevěře peněz v nedaleké Orlové. V případě majetkového odboru kontroloři narazili na účty, které nebyly s městem nijak spojené. „Případ nyní vyšetřujeme. Zahájili jsme úkony trestního řízení. Nikdo ještě nebyl obviněn,“ řekla ČTK mluvčí karvinské policie Zlatuše Viačková.

Policisté prošetřují i údajnou zpronevěru peněz v bohumínské organizaci BM servis, která plní roli technických služeb. Existuje podezření, že část peněz získaných za prodej vytříděného plastového odpadu končila v kapsách některých pracovníků této městské firmy. „Narazili jsme na rozpory mezi knihou jízd, kde jsou vykázány jízdy s plastovým odpadem k odběrateli. K tomu ale chybí potvrzení, že společnost za plasty utržila peníze,“ vysvětlil starosta.

Radní proto odvolali z představenstva firmy vedoucího odpadového hospodářství. Společně s ním dostal výpověď i mistr, který měl na starost evidenci odpadu. Oba zpronevěru popírají. Tvrdí, že jde jen o nepořádek v dokladech. Město se ale domnívá, že tímto systémem za několik let připravili společnost přibližně o milion korun.

Nařízená kontrola odhalila nesrovnalosti i na úseku cestovních dokladů. Ještě před tím, než vlastně začala, se jedna z úřednic přiznala, že neodevzdala všechny peníze. Celkem se jednalo o 490 000 korun. „Žena už na radnici nepracuje, škodu uhradila a s policií spolupracovala. Byla pravděpodobně v těžké životní situaci. Policie její stíhání zastavila,“
řekl Vícha.