Macešky a čtyřlístky. Aktivisté se pustili do budování zahrádek v jižním centru

Brno – Se sazeničkami macešek a motykami a rýči v rukou vyráží brněnští aktivisté do jižního centra Brna. Malými zahrádkami chtějí zútulnit prostor, kterému léta nikdo péči nevěnoval. Právě tady má totiž vyrůst nové nádraží, jeho přesun z centra je ale stále v nedohlednu.

Pustá planina v centru jihomoravské metropole pomalu mění tvář. Skupinka několika brněnských aktivistů se pustila do oživení zanedbaného prostoru. Po víkendech ryjí, sází bylinky a květiny, zvládli také založit nový odchod pro pulce.

„Nechceme tady založit novou zahrádkářskou kolonii, ale spíše upozornit Brňany, že tady pod Petrovem máme obrovský kus přírody, která by se dala využít pro městskou rekreaci. Dá se sem zajít třeba na piknik,“ řekla Barbora Antonová. Dodala, že počítají se vším – že skromné zahrádky postupně zaniknou, nebo se naopak rozrostou.

Barbora Antonová o zkrášlení jižního centra (zdroj: ČT24)

Napůl recese, napůl vážná věc, říkají dobrovolníci

Hlavní ambicí aktivistů je ale vzbudit zájem veřejnosti. Plocha, se kterou se počítá pro vybudování nových projektů, teď totiž přitahuje především narkomany a bezdomovce. „Chceme jen říct, že oživení jižního centra by klidně mohlo začít tady, nezávisle na velkých stavbách,“ dodala Antonová.

Vedení Brna ovšem počítá s oživením prostoru až v souvislosti s přesunem hlavního nádraží. Projekt ale naráží na protesty Brňanů, nedostatek financí i chybějící územní rozhodnutí. Stavební úřad sice řízení obnovil letos v únoru, teď se ale musí vypořádat se stovkami námitek. Rozhodnutí by mělo padnout do konce června. „Je otázka, zda nebude napadeno. Skoro bych předvídal, že k tomu dojde. To je právě to neštěstí Brna, že se nedokáže dohodnout, že potřebuje nové nádraží,“ hodnotil starosta městské části Brno-střed Libor Šťástka (ODS).

Nové nádraží mělo v jižním centru stát už v roce 2015, dnes je jisté, že je to utopie. Na projekt za 20 miliard nejsou peníze. Do lokality nemíří ani soukromí investoři. V těsné blízkosti obchodního centra Vaňkovka mělo vyrůst další nákupní středisko Aupark, projekt se nelíbil ani architektům, památkářům a aktivistům. Projekt je momentálně zastavený.

Vydáno pod