Studenti Univerzity Palackého se snaží elektronickou peticí získat noční studovnu

Olomouc - Skoro sedm set podpisů se sešlo pod elektronickou peticí, která požaduje zřízení noční studovny na olomoucké univerzitě. Měla by vzniknout v univerzitní knihovně ve Zbrojnici. Podle studentů je možnost nočního studia běžnou záležitostí ve světě i v jiných městech, třeba v Brně nebo Praze. Vedení školy tuto iniciativu vítá.

Na kolejích a privátech nemáme klid na učení, tvrdí Tereza Janásová, iniciátorka petice za vznik noční studovny.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

„Studenti většinou bydlí pohromadě, a když jsou tři nebo čtyři na pokoji, potřeby jsou vždycky jiné,“ uvedla Tereza Janásová, studentka a iniciátorka petice.

V Olomouci už funguje noční učebna na Lékařské fakultě, tu ale využívají hlavně medici. Studenti proto chtějí, aby nové prostory vznikly v centru města, konkrétně v knihovně.

Knihovnou projde tisíc pět set studentů denně a ti si už dříve vymohli prodloužení otevírací doby o čtyři hodiny, tedy do 22:00.

Prostory pro noční vzdělávání jsou běžné v cizině a mají je třeba i v Brně. Tam jsou hojně využívány.

Univerzita Palackého se podobného luxusu nakonec také dočká. Noční studovna bude mít zatím jen třicet míst a pořádek v ní budou hlídat sami studenti placení školou.

„Zkusíme to do nového akademického roku a po roce vyhodnotíme a zjistíme, jak se s tím studenti vypořádali,“ uvedl prorektor olomoucké univerzity Vít Voženílek.

Přes noc nebudou mít zájemci přístup ke knihám. K dispozici ovšem bude wifi a sociální zázemí. Provoz studovny by měl univerzitu přijít zhruba na sto tisíc ročně.