Student rekreologie se vrátil z plavby přes světové oceány

Olomouc - Skoro sto let starou plachetnicí plul přes světové oceány. Z dobrodružné cesty se vrátil student olomoucké Univerzity Palackého Šimon Pelikán. Vůbec poprvé v rámci své cesty zkoumal na dalších účastnících plavby vliv dlouhého pobytu na moři na člověka. Z poznatků teď bude zpracovávat diplomovou práci.

Musel ustát bouřky, náročnou práci i psychicky vypjaté momenty. Na plachetnici strávil třicet pět dní při cestě z Brazílie do Afriky.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

Mladý student měl na ostatních pasažérech holandské lodi zkoumat vliv extrémních podmínek na člověka nebo také důvody, proč se lidé na podobnou plavbu vydávají. O vypjaté momenty podle něj nebyla nouze. „Jsou takové momenty, že člověk neví, co dělat,“ uvedl Šimon Pelikán.

Poznatky z plavby teď Šimon zúročí ve své diplomové práci. Odevzdávat ji bude v červnu. Tou dobou bude na moře vyrážet další jeho kolega, psycholog.

„Lidé vyplňovali deníky. Teď je chceme postupně analyzovat. Je toho poměrně dost a hlavně se chceme poučit z chyb, tak aby další účastník tohoto výzkumu byl co nejlépe vyzbrojen,“uvedl garant projektu Michal Kalman.

Mladík si během plavby splnil ještě jeden sen. Do moře hodil láhev jako vzpomínku na nejlepšího kamaráda Honzu, vodáckého instruktora, který se před dvěma lety utopil při záchraně cizího života na řepčínském jezu v Olomouci.