Horváth si po utkání oddechl, na penaltu v Olomouci už raději nepůjde

Olomouc – V nejméně vhodnou dobu zklamal. Penaltový specialista a kapitán týmu Pavel Horváth ve veledůležitém utkání se Sigmou Olomouc neproměnil pokutový kop a málem zkomplikoval Plzni boj o titul. Nakonec si však Viktoria připsala vítězství 1:0 a Horváth si tak mohl ulevit. „Zaplať pánbůh za výhru,“ řekl po utkání plzeňský záložník.

Dlouho to však vypadalo, že úkol proměnit pokutový kop si vezme na svá bedra David Limberský. Ten však po chvíli od míče odešel a přenechal penaltu právě Horváthovi. „To je finta, kterou už nebudeme dělat,“ řekl po utkání již vysmátý Horváth. V pětašedesáté minutě mu však do smíchu příliš nebylo. Jeho střelu z puntíku mu totiž vychytal výborně chytající Zlámal a Plzeň, jež si do té doby nebyla schopna vytvořit velkou šanci, promarnila tutovku.

„V Olomouci se mi nedaří, už je to podruhé. Příště tady půjde někdo jiný. Zaplať pánbůh, že se nám povedl využít ten tlak, který jsme si v druhé půli vynutili,“ řekl Horváth, kterého se před pokutovým kopem snažil rozhodit Zlámal. Kapitánovi Plzně však udělalo problém něco úplně jiného.

„Na penaltovém puntíku byl ďolík a já jsem se bál, že bych překopnul branku, kdyby to brnklo o trávu, která kolem něj je. A tak jsem na poslední chvíli změnil rozhodnutí, což většinou končí špatně, a taky to špatně skončilo,“ uznal Horváth.

Plzeň se však vytouženého gólu dočkala. To když čtvrthodiny před koncem rozehrál právě Horváth roh na krátko a následně poslal centr do vápna, kde přesně našel Daniela Koláře a ten se nemýlil. „Myslím, že jsme v druhé půli byli lepší. Tu standartku jsme zvládli výborně a využili jsme situaci, abychom dali gól,“ prozradil Horváth po výhře, která Plzni přiblížila k zisku titulu. Sparta totiž prohrála v Brně a jeho týmu nyní stačí vyhrát v jedno ze dvou zbývajících kol.

Koláře neproměněná penalta nerozhodila

Podobný názor měl i střelec jediné branky Kolář. „Přišlo mi, že jsme jak my, tak i Olomouc čekali, co ten druhý tým předvede a s čím přijde. My jsme tak trošku vyčkávali, protože jsme očekávali, že Olomouc bude chtít ten zápas jednoznačně vyhrát. V druhé půli se to víc otevřelo. Myslím, že i pro diváky to bylo zajímavější a nakonec jsme byli šťastnější tým a zaslouženě jsme vyhráli,“ řekl záložník Plzně, jehož potěšila i obranná hra Viktorie.

„Těšilo mě, že si Olomouc nevytvořila nějakou větší gólovou příležitost kromě té, kdy Marian Čišovský hlavičkoval těsně vedle a střel z dálky, takže v tomto jsme odehráli dobrý zápas. Dokázali jsme si vytvořit nějaké šance, i když ne moc, a jednu jsme proměnili,“ dodal po utkání Kolář. 

Ani chycená penalta k bodům nevedla

Tím, kdo Plzeňské svými zákroky místy přiváděl až k zoufalství, byl brankář Olomouce Zdeněk Zlámal, jenž několikrát Sigmu zachránil od inkasování, a dlouho to vypadalo, že si připíše na konto druhou nulu v řadě. „Po té penaltě už jsem cítil, že toho góla dneska nedostanu, ale bohužel jeden mi tam spadl,“ dodal smutně po utkání Zlámal, jenž se předvedl hlavně u pokutového kopu, kdy se snažil rozhodit oba střelce.

„No nejprve to měl jít kopat Limberský, tak sem mu řekl, že mu tu střelu doprostřed chytnu jako malinu. Pak to šel kopat Pavel Horváth, tak jsem mu zopakoval to stejné. Vybral jsem si stranu a chytl jsem to,“ řekl o penaltě Zlámal.

Ani to však na bodový zisk nestačilo a Sigma ztratila v boji o evropské poháry. „Chtěli jsme urvat tři body, protože jsme věděli, že Liberec vyhrál, ale bohužel Plzeň byla dneska lepší. Nyní by se musel stát zázrak. Pokud Liberec dvakrát prohraje a my dvakrát vyhrajeme, tak do pohárů jdeme, ale není to v našich rukou,“ dodal zklamaný Zlámal.