Soud: Bývalý starosta provozoval černou skládku

Uherské Hradiště, Mistřice – Bývalý starosta Mistřic na Uherskohradišťsku Martin Ondroušek (nez.) se před soudem několik měsíců zpovídal z údajného provozování černé skládky. Podle žalobce vyvážel odpad na nelegální úložiště a dopustil se tak neoprávněného nakládání s odpady. Od soudu proto dnes odešel s pokutou sto tisíc korun a tříletým trestem s podmíněným odkladem na tři roky. Státní zástupce jej zároveň vinil z porušení povinnosti při správě cizího majetku a zneužití pravomoci úřední osoby.

Závora s bytelným zámkem byla nepřekonatelná pro všechny ostatní, jen pro bývalého starostu Mistřic nikoliv. Tři roky řídil Martin Ondroušek (nez.) provoz skládky v části Javorovec. Skládku zlegalizoval jen naoko, v katastru pozemek se skládkou dál figuroval jako zemědělská a lesní půda. Starosta buď nabízel zákazníkům likvidaci odpadu za nižší cenu, nebo půjčoval klíče od závory spřáteleným firmám, které na skládku vozily svůj odpad.

Dohromady se mělo za Ondrouškova starostování navézt do části vesnice Javorovec 1500 tun odpadu, jehož uložení stavebním firmám uspořilo zhruba půl milionu korun. Nelegální navážku nakonec utnul až anonym a rok trvající policejní pátrání. Obecní úřad si nedávno nechal zpracovat analýzu. Podle výsledků testů není půda na skládce kontaminována, a tak radnice zřejmě upustí od nákladné rekultivace. Místo by mělo být jen upraveno a oploceno. 

Vesnice se za starostu postavila 

Obviněný starosta se navíc dočkal obrovské podpory svých sousedů. Petici, kterou zorganizoval zastupitel František Abrhám (KDU-ČSL), podepsaly už stovky lidí. Podle Abrháma na skládku nevyvážel jen samotný starosta, ale i lidé z vesnice a okolí. Dnes jsou tisíce tun odpadu zahrnuty hlínou. Zastupitel exstarostu hájí, že to byl právě on, kdo důsledně dohlížel na to, co se na skládku vyváží. Podle něj se jednalo jen o suť a zeminu, žádný nebezpečný odpad se tam nehromadil. Za obviněním je podle něj lidská závist. 

Když se v roce 1984 v Mistřicích zřítila hala podniku Mesit, zahynulo v jejích troskách 18 lidí. Sutiny zborcené fabriky pak byly odvezeny na tři skládky v okolí. Do roku 1989 existenci mistřické skládky v místní části Javorovec nikdo neřešil, po změně zákona v roce 1990 ale měla být buď zlegalizována, nebo rekultivována. Nestalo se ani jedno. Naopak, podle policie se stala skládka předmětem byznysu.

Dnešní verdikt je zatím nepravomocný a Martin Ondroušek se proti němu odvolal.

Soudy se vedení obcí nevyhýbají

Blatnice
Za porušování povinností při správě cizího majetku poslal hodonínský soud na 20 měsíců do vězení s podmíněným odkladem na 3 roky bývalého starostu Blatnice pod Svatým Antonínkem Josefa Vavříka (nez.). Jako starosta měl obec svojí nedbalostí dostat do dluhů, které bude Blatnice i přes drastické úspory splácet až do roku 2019.

Vyškov
Tříletý trest odnětí svobody se čtyřletou podmínkou dostal u okresního soudu bývalý vyškovský starosta Jiří Piňos (ČSSD). Navíc měl zaplatit peněžitý trest ve výši 200 tisíc korun. Soud ho potrestal za porušování povinnosti při správě cizího majetku. Podle policie se jej dopustil, když před lety vedl vyškovský pivovar. Poté, co jej policie obvinila, na post starosty rezignoval. Krajský soud ale jeho trest snížil na tři měsíce za mřížemi s podmínkou na 18 měsíců. Stejně dlouhou dobu má také exstarosta zákaz činnosti ve funkci státních orgánů. Piňos dál trvá na tom, že je nevinný a chce se dovolat k Nejvyššímu soudu.

Terezín
Tři roky vězení s pětiletým odkladem, to je trest, který si vyslechla bývalá starostka Terezína Miroslava Vykydalová. Podle obžaloby zpronevěřila v letech 2008–2010 obecní peníze, navíc proplácela faktury za fiktivní právní služby. Soud ale zvolil podmíněný trest odnětí svobody, protože podle jeho názoru se žena nechtěla obohatit.

Přítluky
Bývalá místostarostka Přítluk na Břeclavsku Daniela Řezáčová a účetní Vladimíra Hyclová znovu stojí kvůli zpronevěře obecních peněz před soudem. Obě ženy už v roce 2010 potrestal soud podmínkou, Nejvyšší soud (NS) ale rozsudek zrušil a nařídil nové vyšetření případu. To po roce kriminalisté uzavřeli. Kauza se na začátku roku znovu dostala k prvoinstančnímu soudu.

Brno
Několik let k soudu chodila také bývalá starostka městské části Brno střed Dagmar Hrubá. Tu soudy střídavě odsuzovaly a osvobozovaly. Hrubá údajně podepsala smlouvy, které umožňovaly zahájení stavebního projektu v Masarykově čtvrti. Kromě podmíněného trestu odnětí svobody soud uložil Hrubé nahradit vzniklou škodu. Ta dosahuje necelých 10 miliónů korun. Letos v červnu ji ale krajský odvolací soud zprostil viny.

Hajany
Před Krajským soudem v Brně se zpovídá i starosta Hajan na Brněnsku Jaroslav Kokrhánek (nez.). Podle obžaloby spolu se zastupiteli obce odsouhlasil prodej pozemků, které obci nepatřily, měly jít totiž do restituce. Z trestu ve výši téměř čtyř let, ke kterému politika odsoudil okresní soud loni v březnu, si ale Kokrhánek odseděl pouze pár týdnů. Proti verdiktu se odvolal, zaplatil dvoumilionovou kauci a vrátil se do čela obce. Za kauzu bylo podmínečně odsouzeno i několik Kokrhánkových příbuzných. Do případu se v létě vložilo i ministerstvo vnitra, které rozhodlo, že původní majitelka pozemků nebyla Češka, ale Němka, a proto její rodina na majetek nemá nárok. Spor o půdu ale dál pokračuje.

Vydáno pod