Dream factory táhne. Mnohá představení jsou vyprodaná

Ostrava – Divadelní přehlídka Dream factory 2013, která představuje ostravskému publiku vrcholná činoherní představení především českých divadel, začíná až za necelých čtrnáct dnů, ale mnohé tituly jsou dávno vyprodané. Mimořádný zájem se týká hlavně pražských souborů. Dejvické divadlo z Prahy, které získalo titul Divadlo roku 2012, přijede s nejnovější inscenací Čechovova Racka, ve které diváci uvidí také jednoho z nejlepších současných herců Ivana Trojana.

Představení, které organizátoři naplánovali na poslední festivalový den 9. června, bylo vyprodáno mezi prvními. Do posledního místa lidé vykoupili postmoderní komedii Divadla na zábradlí Denně, tituly Zakázané uvolnění a Federer-Nadal A studia Rubín, drama Deštivé dny Divadla Ungelt s Richardem Krajčem a Davidem Švehlíkem v hlavních rolích. Oba byli za své výkony nominováni na Cenu Thálie, Krajčo ji také získal. Velký zájem je o Divadlo v Dlouhé, které přiveze představení Eyolfek nebo o inscenaci brněnského Divadla Reduta Nenápadný půvab buržoazie.

„Rozprodané jsou vstupnenky na dvě třetiny představení, na mnohé zbývá jen pár lístků,“ potvrdil ředitel festivalu Tomáš Suchánek.

Mrzák Inishmaanský v Divadle Petra Bezruče
Zdroj: ČT24/ČTO

Z mimopražských divadel mají diváci možnost vidět také Tichého Tarzana souboru Husa na provázku. Ivana Hloužková, která hraje roli Miroslava Tichého, za ni získala cenu Alfréda Radoka. Přehlídky se účastní všechny ostravské profesionální činoherní soubory, přijedou také umělci z Liberce, Kladna, Olomouce. Ze zahraničí dorazí Kompánia Theatre Studio z Maďarska a slovenské Divadlo Stoka.

Deštivé dny / David Švehlík, Richard Krajčo
Zdroj: Divadlo Ungelt/Marie Krbová

Festival, který je typický tím, že divadlo přenáší do industriálního prostředí, probíhá na několika místech v Ostravě. Vedle někdejšího Dolu Hlubina budou umělci hrát na scénách ostravských divadlech, ve Staré Aréně, v Domě kultury města Ostravy. Doprovodný program organizátoři umístili také do Minikina. V neděli 9. června bude v nejmenším ostravském kině projekce záznamu kultovní inscenace Divadla Na zábradlí Bratři Karamazovi, kterou tam v roce 1976 režíroval Evald Schorm. Festival začíná 4. června.